Ще започнем с едно твърдение, което едва ли ще се намери някой да обори: До този момент не е създадена изкуствена храна, която да е по-здравословна от тази, която идва от природата.

Тук ще се спрем на полезните подсладители, като продължение на статията ни за глюкозо-фруктозния сироп, която предизвика коментари. Това, което стана ясно е, че доста хора не правят разлика между природната фруктоза и тази, която е синтезирана по химичен път от царевицата. Последната се превръща във високо фруктозния-глюкозен сироп - HFCS. Евтина и по-сладка добавка, която през последните десетина години започна да се използва в почти всичко, което трябва да бъде сладко или овкусено.

Това, което прави сиропа от царевица опасен, разбира се, е прекомерната му употреба. Нещо, което обаче не е чак толкова трудно, предвид факта, че този подсладител може да бъде открит в шоколада и сладоледа, през зърнените закуски, хляба, готовите супи, соковете, газираните напитки и много други. 

От другата страна на фруктозо-глюкозния сироп са медът и нерафинирата(кафява) захар - продукти от природата, които безспорно са най-добрите подсладители.

Снимка 306431

Източник: iStock

Медът е подсладител номер 1

Дори бялата захар е по-доброто решение пред аспартама или сиропа от ГМО царевица, но е в пъти по-скъпа, така че е ясно какво се използва в индустрията - най-евтината и високоефективна химия. А тя оказва дълготрайни последици върху здравето и килограмите на консуматорите, особено при свръхупотреба.

Глюкозо-фруктозният сироп е опасен, но го има навсякъде

Глюкозо-фруктозният сироп е опасен, но го има навсякъде

70 пъти по-сладък и 20 % по-евтин от захарта, той се слага буквално навсякъде

Сокът от агаве, както и кленовият сироп, са природни подсладители, които също съдържат прекалено много фруктоза и с употребата им не бива да се прекалява.

Снимка 308603

Източник: iStock

Агаве

Друг естествен, но по-полезен подсладител е стевията. Тя се прави от растение, което е подобно на кактус. Стевията е около два пъти по-сладка от захарта, която, както е известно, носи нарицателното име "бяла отрова". 

Снимка 308605

Източник: iStock

Стевията има лек привкус, който не е за всеки, но ако търсите здравословната сладост, това е много добро предложение.

Снимка 308606

Източник: iStock

Съветът на диетолозите е, освен органичния мед, да използвате нерафинираната захар или меласата. Тя е кафява, тежка, и има специфична консистенция, вкус и мирис.

Няма как да сбъркате меласата с боядисаната бяла захар, която често може да бъде видяна по рафтовете на супермаркетите.