Всички знаем колко вредни, пристрастяващи и причиняващи различни здравословни проблеми са бялата захар и различните подсладители с аспартам.

Напоследък обаче се забелязва тенденция всички тези подсладители да се заместват с глюкозо-фруктозния сироп.

70 пъти по-сладък и 20% по-евтин от захарта, той се слага във всички опаковани десерти, сладоледи, шоколади, безалкохолни напитки. Общо взето го има почти навсякъде и във всичко, което децата ни харесват.

Безопасен ли е обаче? Отговорът е категорично не.

Снимка 308256

Източник: iStock

Глюкозата в него изгаря бързо или се складира в мускулите, черния дроб или мастните тъкани. Поради бързото си усвояване, тя кара панкреаса да произвежда много инсулин, което често е свързано с покачването на излишни килограми.

Черният дроб има ограничени възможности за преработка на фруктоза и когато тя дойде в голямо количество, голяма част от нея се превръща в мазнини. При експеримент с плъхове, хранени с големи количества фруктоза, всички развили анемия, висок холестерол и сърдечна хипертрофия. А черният дроб бил увреден като при прекомерна употреба на алкохол.

Така че не се заблуждавайте от модерния подсладител, който е навсякъде - дори в продуктите по диетичните щандове. Глюкозо-фруктозният сироп е изключително опасен за хората с диабет.

Ето едно актуално проучване по темата - при изключването на фруктозата от хранителния ни режим нашето тяло бързо може да смъкне натрупаните излишни килограми, а метаболизмът ни ще се ускори в рамките само на 8 дни. Това твърди проф. Жан-Варк Шварц от университета "Туро" в Калифорния, цитиран от "Дейли Мейл".

Освен свръхтеглото, изключването на фруктозата може да пребори и затлъстяването на черния дроб, както и диабета - при това без използването на лекарства, сигурен е специалистът.

Причината е, че подсладителят действа коварно на нашето здраве и се превръща в мазнини 19 пъти по-бързо от глюкозата.

Проф. Шварц провел тестове с 40 деца, страдащи от затлъстяване, като изключил фруктозата от менюто им. Само след 8 дни лошият холестерол, кръвното налягане и нивата на кръвната захар при децата спаднали. По време на фруктозното ограничение затлъстяването на черния дроб се е понижило също - с 22%.