Всички знаем колко вредни, пристрастяващи и причиняващи различни здравословни проблеми са бялата захар и различните подсладители с аспартам.
Напоследък обаче се забелязва тенденция всички тези подсладители да се заместват с глюкозо-фруктозния сироп.
70 пъти по-сладък и 20% по-евтин от захарта, той се слага във всички опаковани десерти, сладоледи, шоколади, безалкохолни напитки. Общо взето го има почти навсякъде и във всичко, което децата ни харесват.
Безопасен ли е обаче? Отговорът е категорично не.
Източник: iStock
Глюкозата в него изгаря бързо или се складира в мускулите, черния дроб или мастните тъкани. Поради бързото си усвояване, тя кара панкреаса да произвежда много инсулин, което често е свързано с покачването на излишни килограми.
Черният дроб има ограничени възможности за преработка на фруктоза и когато тя дойде в голямо количество, голяма част от нея се превръща в мазнини. При експеримент с плъхове, хранени с големи количества фруктоза, всички развили анемия, висок холестерол и сърдечна хипертрофия. А черният дроб бил увреден като при прекомерна употреба на алкохол.
Така че не се заблуждавайте от модерния подсладител, който е навсякъде - дори в продуктите по диетичните щандове. Глюкозо-фруктозният сироп е изключително опасен за хората с диабет.
Ето едно актуално проучване по темата - при изключването на фруктозата от хранителния ни режим нашето тяло бързо може да смъкне натрупаните излишни килограми, а метаболизмът ни ще се ускори в рамките само на 8 дни. Това твърди проф. Жан-Варк Шварц от университета "Туро" в Калифорния, цитиран от "Дейли Мейл".
Освен свръхтеглото, изключването на фруктозата може да пребори и затлъстяването на черния дроб, както и диабета - при това без използването на лекарства, сигурен е специалистът.
Причината е, че подсладителят действа коварно на нашето здраве и се превръща в мазнини 19 пъти по-бързо от глюкозата.
Проф. Шварц провел тестове с 40 деца, страдащи от затлъстяване, като изключил фруктозата от менюто им. Само след 8 дни лошият холестерол, кръвното налягане и нивата на кръвната захар при децата спаднали. По време на фруктозното ограничение затлъстяването на черния дроб се е понижило също - с 22%.
kristina-tsvetkova
на 19.08.2017 в 21:50:49 #4Прави впечатление, че много хора не са запознати с това че има разлика между фруктозата от плодовете и високо фруктозно-глюкозният сироп, който се прави най-често от царевица(ГМО) и е модерният подсладител във всичко, което влиза в графата вредно. Естествено, като всяка гадост, която ежедневно поглъщаме идва от САЩ, където затлъстяването е епидемия. Странно е също така, че споделяте материал от американското здравно министерство от 2013 година. В материала няколко пъти се споменава, че все още връзката между затлъстяването и заболяванията на ендокринната система с глюкозо-фруктозния сироп не са изследвани достатъчно, освен при животни, където резултатите са ужасни.
jordan-dobrev
на 19.08.2017 в 11:18:33 #3И аз да се включва в подкрепа на мнението на Tzvetan Petrov. Ограмотете се преди да превеждате невярни материали, само вредите на хората.
tzvetan-petrov
на 17.08.2017 в 10:24:52 #2https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3649104/ Специално до теб, авторе! Прочети, ограмоти се и спри да превеждаш неверни глупости! ;) Лек и успешен ден!
Българан
на 17.08.2017 в 09:59:41 #1Вместо да се пишат такива статии и изнасят лекции, просто да се забранят вредните добавки в храните и напитките. Производителите и търговците, които бъдат хванати с такива вредни храни да им се отнема доживот правото на тази дейност. Май, обече, дебелогъзите управници и бизнесмени се интересуват повече от печалбите и парите, а не от здравето на хората.