Лятото е сезонът на свежите плодове и зеленчуци. Когато обаче ги купуваме от супермаркета, трябва да с уверим, че сме ги измили най-ефективно. Добре позната техника е накисването им във вода с оцет. Оказва се обаче, че има и по-добър метод.
Според проучване, публикувано в Journal of Agricultural and Food Chemistry, най-ефективният метод за премахване на пестициди от плодове и зеленчуци е накисването им в разтвор от сода бикарбонат и вода за около 15 минути.
След това трябва да ги изплакнем с вода и да се радваме на почти напълно чисти от химикали продукти.

Източник: iStock
Само вода не върши работа
Как точно работи содата? Тя е алкална, което ѝ позволява да разгражда пестициди и да премахва остатъци от химикали по повърхността на храните. Безопасна за употреба, тя е и изключително евтина - едно пакетче струва около 1.50 лв.

Източник: iStock
Сода - проста и евтина съставка
Как стои въпросът с органичните плодове и зеленчуци? Макар да се отглеждат без синтетични пестициди, те често се транспортират и съхраняват заедно с конвенционални продукти. Затова не е излишно и те да бъдат накиснати в сода бикарбонат за максимална чистота, пишат The Kitchn.