Някои хранителни експерти вярват, че човешкият хранителен тракт е пригоден за изцяло растителна диета. Плоските кътници и структурата на червата са техният основен аргумент.

Други са на мнение, че предците ни са ни задължили да сме месояден вид, тъй като дълги векове сме похапвали животни и тази склонност вече е генетична.

Истината, ако изобщо съществува такава, е някъде по средата, казват от New York Times.

Те цитират изследване на хранителните навици на незасегнати от индустриализацията и капитализма народи, които все още живеят така, както преди 500 години.

Снимка 396686

Източник: iStock

Това, което прави най-силно впечатление при тях е, че те почти не страдат от хронични заболявания, рак, сърдечни болести и като цяло са доста по-здрави от средностатистическия офисен работник.

Напротив, сърдечният ритъм дори на по-възрастните хора от третия свят е като на млад човек. 

Учените отдават това крепко здраве най-вече на диетата на тези народи. 

Те не консумират захар, с изключение на редките случаи, в които имат достъп до мед.

Менюто на повечето първобитни племена е съставено основно от сурови плодове, зеленчуци и ядки. Над 80% от калориите на тези хора идват именно от растения. 

Те консумират много, много повече фибри от хората в развитите държави и не ядат нищо преработено или пакетирано. 

Снимка 396688

Източник: iStock

Месото е рядкост, но при племената, където има повече месодайни животни, разлики в здравето им в сравнение с изцяло растителноядни племена няма. 

Тоест, елиминирането на месото не е необходима предпоставка за съвършено здраве. Разнообразието в диетата и прясната храна са несравнимо по-значителни.

Друга основна причина за уникалното здраве на тези народи е движението. Изчислено е, че хората в третия свят вървят средно по 8 километра на ден. 

А пък ние се мъчим да задоволим 5000 крачки в някое фитнес приложение. 

Снимка 396687

Източник: iStock

Комбинацията от движението и изцяло чистата храна създава изключително силен и бърз метаболизъм, който изглежда е имунизиран от типичните за западния свят болести като диабет и рак.

И само още един факт - тези народи почти не страдат от психологически проблеми. Дали причината е в храната, или в по-здравословния социален живот - няма как да знаем.