Прекалената консумация на сол не е полезна за нашето здраве, но тя е навсякъде. Истинският проблем идва ако имаме навика да досоляваме нашите ястия. Вижте хитри предложения за това с какво може да я заместим:

Митове и факти за солта

Митове и факти за солта

Слагайте сол в храната си, зоват все по-често кардиолозите

 1.Червен пипер - Тази универсална подправка може да се използва по редица начини. Познат като националната подправка на Унгария, червеният пипер се комбинира чудесно с омлети и други видове яйца, паста, месни блюда, всякакви видове картофи, печени ядки и дори пуканки, ако търсите добър заместител на солта.

2. Цитрусови плодове - Прясно изцеденият сок от лимон или лайм има силата напълно да промени ястия като пиле, риба, морски дарове и салати и така да не се налага да осолявате обилно.

3. Оцет - За да придадете вкус на салати, печени зеленчуци, риба, зелева салата и други солени блюда, можете да използвате червен или бял винен или балсамов оцет. Киселото намалява усещането за безсолност. 

4. Розмарин и мащерка - Комбинацията от тези билки най-често се асоциира с печени картофи, но тези ароматни подправки всъщност могат да участват в безброй други рецепти. Можете да опитате тази двойка с всякакви видове зеленчуци, маринати, яхнии, супи, риба, агнешко и пилешко.

5. Лук - Лукът често е наричан основата на всяко вкусно ястие. На практика можете да сложите лук на всяка рецепта, за да я съживите и да я направите вкусна, пише zazdraveto.net.

6. Босилек - Босилекът е широко разпространен в италианската кухня. Той е универсална билка, която може да се използва в редица ястия и да ги направи апетитни, дори и ако се приготвени с много малко сол.

7. Лют червен пипер - Ако харесвате храни, които са по-пикантни, лютият червен пипер е новият ви най-добър приятел. Добавете тази подправка в чили и супи, за да ги подлютите, както и към месни специалитети, печени зеленчуци и ядки.