Години наред чуваме, че трябва да ограничим солта от храната си, за да се радваме на по-добро здраве и да намалим риска от високо кръвно например.

Към днешна дата обаче лекарите смятат, че липсата на сол в яденето е също толкова опасна, колкото и сръхупотребата й.

Проф. Салим Юсуф - световноизвестен кардиолог, бивш председател на Световната сърдечна федерация, наскоро предупреди, че препоръчваното дневно количество сол е много ниско и така се увеличава рискът от инфаркти, предава БТА. Препоръката на проф. Юсуф за завишаване на дневното количество сол се основава на доклад на работна група от експерти от няколко международни организации, публикуван в европейското списание по сърдечно здраве "European Heart Journal" , който обръща внимание върху потенциалната опасност от твърде занижения прием на натрий. При количество под три грама натрий дневно се нарушава естественият баланс на тялото и се увеличават инфарктите и сърдечната недостатъчност, както и смъртността. В препоръчваното количество от 3 до 6 гр сол, натрият е под тази граница.

Проф. Салим Юсуф препоръчва дневното количество сол да е между 7,5 и 12,5 гр, което е равно на 3 до 5 гр натрий.

Снимка 282011

Източник: iStock

Диетоложката Алисън Тедстоун обаче не е съгласна с тази препоръка, защото така има опасност от повишаване на кръвното налягане и оттук на риск от сърдечносъдови заболявания, инсулти и инфаркти.

Според много проучвания има хора, които са по-чувствителни към солта и тяхното кръвно налягане действително зависи от количеството, което изяждат. Но при 40% от участниците в изследване засегнало над 10 000 души такава зависимост не е открита. В това проучване също е установено, че натриевият хлорид в някои случаи дори намалява риска от смърт от сърдечно-съдови заболявания.

В друго изследване поставили хипертоници на безсолна диета. Прясната храна помагала за смъкване на кръвното само на някои болни, и то само с 3%.

А учените стигнали до извода, че солта съвсем не винаги е причина за покачване на кръвното. Също така няма категорично доказателство, че ако не ядете сол на младини, това ще ви предпази от високо кръвно в бъдеще.

Независимо от всичко казано дотук, не бива да прекалявате със солта. Доказано е, че излишъкът от натрий повишава възбудимостта на нервната система и намалява костната плътност, правейки костите слаби и чупливи, което с възрастта може да доведе до остеопороза.

Солта е враг на бъбреците и сърцето, особено за хората с хронични заболявания.

Солта влияе и върху мозъчната дейност. Според любопитно проучване от 2008 година, мишките, лишени от сол, много бързо ставали тъжни и раздразнителни, но само като започнели отново да ги глезят със соленичко, ставали бодри и в отлично настроение. Когато учените сканирали мозъка на гризачите, страдащи от недостиг на сол и на мишките-наркомани, изпитващи истински наркотичен глад, резултатите се оказали идентични.

Плодовете и зеленчуците, от които се пълнее

Плодовете и зеленчуците, от които се пълнее

В период на пости това е важна информация

Според думите на специалистите, солта, както и сексът, физическите упражнения, мазнините, въглехидратите и шоколадът имат свойството да предизвикват зависимост.

Това, както е известно, може да ни накара да изяждаме повече сол, отколкото ни е необходима. Без сол обаче също не може, а и не бива.