Вече е пределно ясно, че хората определено имат негативен ефект както върху природата, така и върху животинските видове.

Климатичните промени, Гренландия, топенето на ледовете и колко сериозен е проблемът

Колко е сериозно положението с ледовете

Апокалипсисът изглежда все по-близо

Поредното доказателство за това намираме в проучване, публикувано в списание Science, според което човешката дейност е променила значително хабитата на океанските видове. Знаем, че всички видове риби например използват специфични звуци, за да комуникират помежду си.

Човешката дейност обаче затруднява комуникацията им значително. Екологът Франсис Хуанес от University of Victoria в Канада казва, че във водата звукът се разпространява много по-надалеч, отколкото във въздуха.

Снимка 517888

Източник: iStock

А все повечето кораби, които превозват стоки, моторизираните риболовни кораби и лодки, сондажите за нефт и други човешки дейности генерират толкова шум, че пречат все повече на морските обитатели да комуникират помежду си.

За да записват звуците, издавани от различни риби, които са с ниски честоти като тези от шума от транспортния трафик по вода, учените използват подводни микрофони.

Океаните, пластмасовият боклук в тях и какво ще се случи с него в следващите 20 години

Колко мръсни ще са океаните след 20 години

И може ли да се направи нещо по въпроса

"Опитите на много морски видове да комуникират са маскирани от звуци, които хората са издали", казва още Франсис Хуанес, който е и сред авторите на изследването.

Междувременно общият брой на морските обитатели е намалял с половина от 1970 г. насам. В резултат на това в някои части на океаните учените засичат все по-малко звуци, издавани от риби, китове и други обитатели.

Снимка 517890

Източник: iStock

Климатичните промени имат пръст и тук, като ветровете, вълните и топенето на ледниците също оказва своето влияние върху комуникацията.

"Когато мислим за заплахи, пред които са изправени океаните, ние често мислим за изменението на климата, пластмасата и свръхулова. Но шумовото замърсяване е друго важно нещо, което трябва да наблюдаваме", казва морският еколог от университета в Маями Нийл Хамершлаг, пише Associated Press.

Акулите, дългокрила акула, раковинена акула чук, гигантска акула чук и драстичното намаляване на популацията

Популацията на акулите е спаднала със 70%

Данните не са никак оптимистични

Именно той съветва, че ако искаме да направим нещо добро за океаните, то трябва да помислим за това как да ги направим по-тихи.