Напоследък зачестява излизането на данни, свързани както с климата, така и с популацията на различни животински видове, които са доста притеснителни.

Пеперудите монарх, глобалното затопляне, пестицидите и ще изчезване ли видът

Ще изчезнат ли и пеперудите монарх

Случващото се, данните и прогнозите не са никак оптимистични

И, за съжаление, поне към момента ситуацията не изглежда никак розова за пеперудите монарх например. Не е цветуща обаче и за акулите, които не са толкова беззащитни, колкото малките хвърчащи животинки.

По принцип проблемът с незаконното ловуване на акули заради така ценните им перки е проблем, който застрашава хищниците от десетилетия насам. И от доста време учените са наясно, че популацията на отделни видове намалява.

Снимка 492570

Източник: iStock

Но нови данни от 57 международни набори от данни показват, че популацията на акулите в световен мащаб е намаляла драстично през последния половин век.

Ново изследване, публикувано в Nature, показва, че присъствието на акули и скатове в океаните е спаднало с цели 70% в периода 1970-2018 г. Като 24 от всички 31 вида акули и скатове са застрашени от изчезване, а три вида - дългокрила акула, раковинена акула чук и гигантска акула чук, се считат за критично застрашени.

Акулите, скваленът, ваксината срещу коронавирусa и причината за масовото им избиване

Ще ни спасят ли акулите от COVID-19

Защо стават жертви на пандемията

Нейтън Пакуору (Nathan Pacoureau), който е биолог в университета Саймън Фрейзър (Simon Fraser University) в Канада и един от авторите на изследването, казва, че "последните 50 години са били направо опустошителни за популацията на акули в световен мащаб".

Много често акулите става невинна жертва на рибари, чиято цел е да уловят риба тон или пък риба меч например. А за разлика от повечето видове риби, на акулите и скатовете са им необходими няколко години, докато достигнат полова зрялост.

Снимка 516189

Източник: iStock

"Като време, те се възпроизвеждат много повече като бозайниците. И именно това ги прави изключително уязвими", допълва Пакуору.

Стюард Пим, който е еколог в университета Дюк (Duke University), но не е взел участие в изследването, казва, че когато премахнем върховните хищници от океаните това оказва влияние на всяка част от морската хранителна верига, пише The Associated Press.

Акулите, социалният им живот и какво научихме за него

Тайният живот на акулите

Проучване разкрива изненадващи факти