Топенето на ледовете по полюсите на земното кълбо не е проблем от вчера и днес, но учените не спират да алармират, че са необходими своевременни мерки, преди да е станали прекалено късно.

Преди дни NASA информира, че затоплянето на океаните води до ускоряване на топенето на глетчерите в Гренландия. Това топене пък се превръща в основна причина за повишаване на нивата на океаните, посочват учените, които работят по мисията Oceans Melting Greenland на космическата агенция.

В последните пет години те наблюдават процеса на топене от въздуха и от кораби. И откриват, че топлата и солена вода разтапя основата на по-големите ледници и така ледът в по-високата част също се разпада постепенно. Ледниците, които са в плитки фиорди или върху плитки хребети, пък са само 15% от общата загуба на лед.

Снимка 515882

Източник: iStock

И изводът е, че най-големите и най-дълбоките ледници се разрушават много по-бързо от по-малките в плитките води. Затова и няма съмнение, че виновник са топлите океански води, а не толкова температурата на въздуха.

Това е наистина притеснително, защото изчезването на по-големите ледници води до по-бързо разрушаване на ледената шапка на Гренландия. Тя е в дисбаланс от 90-те години на миналия век, тъй като количеството новонатрупан сняг не се равнява на ледовете, които се разтопяват. Така ледът, който се губи, няма как да се навакса.

Именно затова много от ледниците на Гренландия така и не се възстановиха след рязко затопляне на океанската вода между 1998 и 2007 г. с около два градуса, обяснява космическата агенция на сайта си.

Снимка 515883

Източник: iStock

Ледът в Гренландия на места е с дебелина от три километра. Придвижването на ледени късове към по-дълбоките фиорди обаче е постоянен процес, който води до по-бързо повишаване на нивата в Световния океан. Оттам нараства и възможността много крайбрежни градове да се окажат под вода много по-скоро, отколкото предполагаме.

За това алармира и британският изследовател Дейвид Кинг, който прогнозира, че редица мегаполиси може да бъдат залети от океаните до 30 години. Той смята, че сме достигнали повратна точка в нивата на въглеродни емисии и това се вижда и по топенето на арктическата ледена шапка.

Снимка 515881

Източник: iStock

Арктичните температури вече са се повишили с четири градуса. Разтопяването на ледената покривка на Северния ледовит океан пък води до абсорбирането на слънчевите лъчи от по-тъмните води, което от своя страна също повишава градусите.

Кинг също подчертава, че ледената шапка на Гренландия в момента се топи седем път по-бързо, отколкото през 90-те години. А ако топенето продължи с тези темповете, нивото на Световния океан може да се повиши с цели седем метра, цитират го от Independent.

Гренландия, климатичните промени, топенето на леда и до какво ще доведе то

Безвъзвратно ли се топят ледовете на Гренландия

Каква ще е съдбата на крайбрежните градове

Това, което може да се направи като спешни мерки, е следване на Парижката конвенция за климата, намаляване на въглеродния отпечатък и възстановяване на естествените екосистеми, които да пречистят атмосферата, преди да е станало прекалено късно. Но прогнозите не са особено оптимистични...