Може би не толкова изненадващ е фактът, че голяма част от животните в света са сериозно застрашени от изчезване. При това завинаги и за съвсем кратък период от време - само за следващите десет години. За това допринасят все по-засилващите се изменения в климата, както и човешката намеса в природата.

Как успяват да спят жирафите

Как успяват да спят жирафите

Не им е никак лесно

Кои са най-ярките примери за застрашени животни - ето какво предупреждават от The Daily Digest.

Жираф

Бозайникът е застрашен от изчезване поради различни фактори. Нарастването на човешкото население, незаконният лов, загубата на местообитания и разширяването на селското стопанство, както и минното дело са само част от тях.

Славей

През последните 40 години популацията на славеите само във Великобритания е намаляла с повече от 90% - според данни на Британският тръст по орнитология (BTO). Сред причините за това са липсата на ливади, живи плетове и други естествени земни площи, използването на пестициди, както и глобалното затопляне.

Снимка 636151

Източник: iStock

Лешояд

За изчезването на лешоядите започна да се говори едва в последните години. В Кения например, екипите на Службата за дивата природа отдават много сили в опитите да спасят слоновете и носорозите. Така че, когато идва ред на лешоядите, "хората са изчерпали ресурсите си, с които могат да ги защитят", според редица специалисти. А основна причина за изчезването на този вид е бракониерството.

Кон

Почти невероятно е да си представим света без коня - този дългогодишен спътник на човека. Но е факт, че бозайниците могат да изчезнат в дивата природа през следващите десет години. Климатичните промени и появата на нови и тежки болести водят до намаляване на броя на много от видовете.

Снимка 636153

Източник: iStock

Хипопотам

По данни на Международния съюз за защита на природата (IUCN) броят на този вид е намалял между 1990 г. и началото на XXI в. до 130 000 хипопотама в света. Незаконният лов и загубата на естественото им местообитание са ги изтласкали много нагоре в списъка на животните, застрашени от изчезване.

Зебра

Отново според данни на Международния съюз за защита на природата, за кратко време зебрата се е превърнала от "най-малко застрашен вид" в "почти изцяло застрашен". Основната причина за тази ситуация е незаконният лов, особено активен в Кения.

Пеперуда Монарх

Този вид пеперуда извършва годишна миграция от 1 900 до 4 500 км от Съединените щати и Канада до Мексико и обратно. Основните причини за изчезването ѝ са климатичните промени и загубата на местообитания.

Снимка 636152

Източник: iStock

Полярна мечка

Животинският вид е сред най-силно засегнатите от изменението на климата. Съществуват обаче и други фактори като пластмасата в океаните и хранителният стрес, които оказват много негативно влияние върху екземплярите.

Делфин

Основният проблем за океанските делфини са хрилните мрежи, които ги улавят и им причиняват сигурна смърт. Друга голяма заплаха е замърсяването на океаните.

Възможно ли е делфините, китовете и косатките отново да заживеят на сушата

Възможно ли е делфините, китовете и косатките отново да заживеят на сушата

Както някога

Морска костенурка

Костенурките често попадат, дори и случайно, в улова на рибарите. Освен това, те поглъщат значително количество пластмаса. Естествените места, в които живеят, често се разрушават, а яйцата им са обект на незаконнен лов.