Повечето хора не реагират особено радушно, когато видят земен червей, който е известен и под името дъждовен червей.

Ботаническа градина "Борика" и Ясен Иванов, който създаде райска градина на час от София

Ясен Иванов, който създаде райска градина на час от София

Пролетта е идеалното време да я посетим

Това са най-обикновени на пръв поглед създания, които предизвикват интерес у малки деца и "ужас" у техните майки. Може би рибарите са единствените, които се радват да ги видят.

Но като оставим шегите настрана, е важно да знаем, че земните червеи може да са малки наглед неприятни, но са изключително важни за почвата и екосистемата.

Снимка 661516

Източник: iStock

На пръв поглед човек, който открие червеи в градината си, може да си помисли, че те са вредител за културите, които ще отглежда, но това не е така. По света се срещат над 6000 вида земни червеи, като има известни разлики в това, с което се хранят, пишат от National Wildlife Federation.

Но като цяло те се хранят с паднали листа, а с постоянното си движение под земята пренасят и обогатяват почвата с хранителни вещества като калий и азот. Освен това, малките тунелчета, които оставят след себе си аерират почвата и я правят по рохка. 

Снимка 661517

Източник: iStock

Земният червей е важен за здравето на почвата и растенията, защото също така транспортират хранителни вещества отдолу към повърхността чрез отпадъците си. Любопитното е, че един червей може да погълне до една трета от теглото си в рамките на ден. Така че наличието на червеи в почвата е добра индикация за нейното състояние.

Домашните прасета - колко дълго живеят, защо обичат калта и още интересни факти за тях

Защо прасетата обичат толкова много калта

Къде са опитомени за първи път, колко бързо тичат и още интересни факти за четвъртите най-умни животни в света

Кожата им също е доста интересна, защото тя отделя лубрикираща течност, която подпомага движението. Освен това именно през нея те дишат, защото нямат бели дробове. Всеки червей има и женска, и мъжка репродуктивна система, като от яйцата изпълзяват малки, но напълно развити бебета червеи.

Кога е точното време за пролетното почистване на градината

Кога е точното време за пролетното почистване на градината

И как да разберем, че е точният момент да го направим

На малките им е нужна около година, за да достигнат до пълен размер, а средната продължителност на живота е около шест години. Според National Geographic, най-често земният червей е дълъг около 7-8 сантиметра, но има и такива, които достигат до дължина от цели 35 сантиметра.