Грижите за градината и растенията, които сме посадили с любов в нея, не само, че са големи, но са и почти целогодишни.

Мулчиране - какво представлява и какви са ползите от него за растенията в градината

Мулчиране - какво представлява и какви са ползите от него за растенията в градината

Хем лесно и ефективно, хем и красиво

Всеки се опитва да направи най-доброто за почвата, така че тя да съдържа всички необходими минерали, за да могат плодовете, зеленчуците, билките и дори цветята да растат здрави.

Торенето е един от основните процеси, с които помагаме на растенията да се развиват. Разбира се, винаги можем да се обърнем към изкуствени торове, които да свършат тази работа, но е далеч по-добре да заложим на естествени такива.

Снимка 669071

Източник: iStock

Като тор от коприва например. Знаем, че е полезно да консумираме копривата, защото е богата на витамини A, C, K и някои от група B. Също така съдържа важни минерали като калций, желязо, магнезий, фосфор, калий и натрий, пише Healthline.

Щом копривата е толкова полезна за нас, значи трябва да действа благоприятно и на растенията. Има два начина да си направим тор от коприва. Бързият се изчерпва с това, че трябва да накиснем около 30 грама коприва в 240 мл. вряща вода за поне 20 минути. Ако изчакаме и час, също няма да сбъркаме.

Следва да отцедим получената вода и да я разредим с чиста вода в съотношение 1:10. Сега вече можем да полеем растенията, които искаме да подсилим, пише Gardening Know How.

Снимка 669070

Източник: iStock

Бавният начин изисква повече коприва и повече време. За него трябва да напълним голям буркан, кофа или бидон, зависи от нуждите ни, с нарязана коприва. Върху нея трябва да сложим нещо тежко като камъни или павета и да допълним с вода. Но трябва да оставим пространство до ръба, защото при ферментацията ще се отдели пяна, която ще иска да излезе.

Кое e най-подходящото време от деня за поливане на градината

Кое e най-подходящото време от деня за поливане на градината

Ето какво трябва да знаем, за да имаме по-добри резултати

Важно е да не използваме чешмяна вода заради наличието на хлор в нея, който или ще убие бактериите, или ще забави процеса. След като сме изпълнили всички тези стъпки, трябва да оставим съда с накиснатата коприва някъде по-далеч от дома, защото вероятно миризмата няма да ни допадне. И изчакваме между една и три седмици.

Снимка 669074

Източник: iStock

На няколко дни е добре да разбъркваме сместа, докато спре да бълбука. След като времето за чакане е преминало трябва да прецедим водата от останалата коприва. Разреждаме торта с чиста вода в съотношение 1:10, ако ще поливаме с нея и 1:20, ако ще я ползваме за листно приложение.

Снимка 669069

Източник: iStock

Важно е да знаем, че някои растения като доматите и розите например няма да приемат добре торта от коприва заради високите нива на желязо в нея. Но пък марулята, броколите, аспержите, картофите, селърито, краставиците, тиквите, боровинките и дините ще са повече от доволни от нея.