Всички знаем колко полезно е да ядем плодове и зеленчуци. Това, което забравяме понякога (особено що се отнася за зеленчуците), е, че е изключително полезно да ги ядем сурови - не само защото по този начин се запазват всички хранителни вещества.

Суровите зеленчуци ни носят и допълнителна енергия, засищат ни повече и допринасят за регулиране на чревния транзит, което предотвратява проблеми, като запек например. Да видим някои от зеленчуците, които задължително трябва да консумираме без термична обработка.

Червени чушки

Те са един от най-богатите на витамин С храни, което ги прави много здравословен продукт. Помагат да се предпазим от настинки, както и при борба с анемията - заради високото съдържание на желязо.

Снимка 341948

Източник: iStock

Важното за червените чушки е да се ядат в суров вид - при готвене се губи много голям процент на витамин С. Можем да похапваме червени чушки в салати или като гаспачо, за да запазим всичките им хранителни вещества.

Зелени листни зеленчуци

Спанакът и марулята са зеленчуци, богати на витамини и антиоксиданти, сред които попада лутеинът - вещество, което има противовъзпалителни свойства и подобрява имунната система.

Снимка 431108

Източник: iStock

Проблемът с лутеина е, че той се унищожава от топлината, затова и трябва да си го набавяме като ядем храни, които го съдържат суров вид. Освен в салати, зелени листни зеленчуци можем да включим и в шейкове и други напитки.

Броколи

Те са храна, която възпрепятства възпалителните процеси в организма ни. Отличават се с високо съдържание на витамини (в това число и С) и минерали като калций и калий. Съдържат и съединение, наречено сулфарано - фитонутриент, свързан с намаляване на риска от рак.

Снимка 286831

Източник: iStock

Големият недостатък на броколите е, че когато го готвим, много от съдържанието на тези хранителни вещества и съединения се губи. Ето защо най-добрият вариант е да го консумираме в салати или да го варим за две-три минути. По този начин вкусът на зеленчука се подобрява, а ползите от него остават почти непокътнати.

Лук и чесън

И лукът, и чесънът се считат за естествени антиобиотици. Съдържат и фитонутриент, наречен алицин, който предотвратява много заболявания.

Снимка 429694

Източник: iStock

Минусът е, че когато ги подложим на термична обработка, много голям процент от тези полезни свойства се губят. Така че е по-препоръчително да ги ядем сурови.

Водорасли

В зависимост от вида си, морските водорасли съдържат различни хранителни вещества, но обикновено всички са много богати на витамини и минерали.

Снимка 376974

Източник: iStock

Проблемът с тях е, че ако се подлагат на термична обработка, хранителните им вещества се губят на 90%. Ето защо препоръката е да се ядат сурови. 

Тиквички

Поради високото си съдържание на фибри, минерали и витамини, тиквичките са храна, която трябва да консумираме често. 

Снимка 316747

Източник: iStock

Уловката и при тиквичките е, че колкото и да ги обичаме пържени и печени, за да запазим полезните им свойства, трябва да ги ядем сурови. Като салата с копър, зехтин и оцет са просто фантастични.