Само няколко дни ни делят от Никулден и вече е нормално да се оглеждаме по щандовете и рибните магазини за най-подходящата риба, която да приготвим за празничната трапеза.
Изборът винаги е голям, просто защото риби в морето има много. Като оставим шегата настрана, някои предпочитат да заложат на класиката в жанра - шаран, докато други на различни риби.
В крайна сметка, каквото и да изберем няма особено значение, но пък почти винаги изниква една голяма въпросителна - да ядем ли кожата, или да не я ядем. Някои не биха се свенили, защото става хрупкава и много вкусна, но други биха се спрели, защото мислят, че не е много полезна.
Източник: iStock
Оказва се обаче, че при повечето риби, ако люспите преди това са старателно почистени, няма абсолютно никакъв проблем да консумираме и кожата след като вече е преминала термична обработка. Като цяло рибата е богата на омега 3,6 и 9 мастни киселини и много експерти съветват да я консумираме редовно.
Но някои риби съдържа високи нива на живак и други токсини и замърсители, които могат да присъстват и в кожата. Затова е добре да ядем риби с по-ниски нива на живак, както и тяхната кожа, ако е добре почистена.
анкета
Спазвате ли традицията да ядете шаран на Никулден?
Да, разбира се 49.2%
Не - ям каквото и всеки друг ден 11.8%
Шаран не, но някаква риба 32.7%
Ям кренвирши - в тях сигурно има и риба 6.4%
Според Healthline, риби с ниски нива на живак например са сом, треска, сьомга, тилапия. Шаранът пък е сред тези със средни нива, докато при високите откриваме кралска скумрия, марлин, акула и риба меч.
А самата кожа освен вкусна, е и полезна като тези и съставки варират според вида риба. Сред хранителните вещества, които можем да си набавим от нея протеин, омега-3. витамин D, витамин E, селен и таурин.
Източник: iStock
Освен това, кожата на рибата е добър източник на колаген, който допринася за по-добрият вид и състояние на кожата при хората. Има проучвания, които показват, че колагенът, от своя страна, подобрява хидратацията и еластичността на кожата.
Разбира се, кожата на риби като скумрия и сьомга може да бъде много по-вкусна от тази на морски дявол, риба меч и риба тон например. Като допълнение към цялата тази информация ще кажем само, че годишно хората консумираме около 150 милиона тона риба.