Природата е удивителна и в това сме се убеждавали безброй пъти. Едно от сигурните неща в нея е, че всяко начало има своя край. Нещо, което важи и за живота.

Джонатан и 190-ият рожден ден на костенурката, която е най-старото животно на планетата

Как се забавлява една 190-годишна костенурка

Най-възрастното животно на планетата отпразнува рождения си ден

Повечето животни например не са с кой знае колко дълга продължителност на живота, но има и такива, на които дори ние, хората, можем да завидим. Като например костенурката Джонатан, която е на над 190 години.

Рибите например не могат да се похвалят с такава продължителност на живота, но има една, която бие всички рекорди. Става дума за рибата Матусал, която е вида неоцератодус - двойнодишаща риба, представител на разред австралийски двойнодишащи риби.

Матусал е най-възрастната жива риба, гледана в плен, като нови ДНК изследвания показват, че тя е на поне 92 години. Има известни съмнения, че може да е дори по-възрастна и да е на над 100 години.

Рибата охлюв, която влезе в рекордите на Гинес за най-дълбоко заснета риба

Колко дълбоко плува най-дълбоководната риба

Много по-дълбокото, отколкото си представяме

Тя пристига в Сан Франциско през 1938 г. като малък и млад екземпляр заедно с още 230 риби. Според The Guardian, двойнодишащите риби, каквато е и Матусал, са вид, който е по-близък до хората или кравите, отколкото до риби като сьомга и треска например. Тя може да диша въздух с помощта на бял дроб, когато качеството на водата, която обитава, се влоши.

Смята се, че именно този вид риби са пример за изпълзели от водата и са се преместили на сушата в еволюционната история. Видът е открит за първи път през 1870 г., като първоначално е сметнат за земноводно, като преди няколко години бе открито, че именно двойнодишащите риби разполаган с най-големия геном от всички познати животни. Матусал тежи 18 килограма и е кръстена на най-дълго живелия човек според Библията - дядото на Моисей.