Плодовете и зеленчуците, които са в сезон именно през есента, ни осигуряват също толкова ключови вещества и са също толкова полезни, колкото и всички останали. Освен това са и универсални, тъй като можем да ги разнообразяваме в различни ястия. Печени например, са чудесни за по-студените дни.
Как да си набавяме достатъчно витамин D и през студените месеци
И без да приемаме хранителна добавка
Ето пет вида здравословни и вкусни плодове и зеленчуци, от които изобилства есента и можем да похапваме на воля.
Червени боровинки
Макар и да са малки по размер, в червените боровинки има щедро количество антиоксиданти. Богати са и на няколко съединения, които помагат за превенция на рака. Сред тях са антоцианини, процианидини и флавоноли. Наред с това червените боровинки съдържат д-маноза, която е полезна за намаляване честотата на инфекциите на пикочните пътища.
Източник: iStock
Положителен ефект те имат върху здравето на сърцето и холестерола, като същевременно предпазват от възпаление в червата и бактерии. Техен плюс е също така, че можем да ги консумираме като гарнитура към солени ястия, а и като десерт в комбинация с кисело мляко например.
Ябълки
Ябълките са може би най-есенния и популярен плод, но не са за подценяване. Те имат нисък гликемичен индекс и повече кверцетин, флавоноиди и полифеноли, които помагат за овладяването на мастоцитите и алергиите. Освен това имат общи антиоксидантни ползи, чудесни са за почистване на устната кухина и могат да ни предпазят от сърдечно-съдови заболявания.
Източник: iStock
Ако изяждаме по една средно голяма ябълка на ден, както често сме чували, помагаме на организма си за понижаването на холестерола, кръвното налягане и възпалението. Сред другите ползи на ябълките са съдържанието на фибри, витамин С и други полезни съединения, като освен това са лесни и удобни за консумиране сурови. Можем обаче и да ги включим в различни ястия, например печива.
Тиква
Печена тиква, супа от тиква, тиквени семки - това са само част от възможните неща, които можем да похапнем. И всеки, който е наясно с ползите от консумацията на тиква, най-вероятно ги консумира редовно. Освен това тиква можем да ядем без угризения, тъй като е с ниско съдържание на калории.
Източник: iStock
В същото време е пълна с фибри и витамини, включително бета-каротин (форма на витамин А). Той помага за по-доброто ни зрение, но също така е и мощен антиоксидант. Тиквените семки по-специално имат високо съдържание на хранителни вещества, сред които и цинк - особено важен за имунната ни система.
Сладки картофи
Предимството им пред обикновените картофи е, че имат повече витамин А и по-нисък гликемичен индекс. В допълнение към всички антиоксидантни флавоноидни ползи, сладките картофи са препоръчителни за хора с диабет или други проблеми с кръвната захар именно поради по-ниския гликемичен индекс.
Източник: iStock
Важно е обаче да отбележим, че трябва да се внимава с размерите на порцията и начина на приготвяне на сладките картофи. Добре е да не прекаляваме с количеството и да избягваме да добавяме много масло или кафява захар към тях.
Цвекло
За разлика от сладките картофи, цвеклото има висок гликемичен индекс, но пък е чудесен вариант за предястие или малка гарнитура към основното. Освен сурово, можем да го консумираме и печено - например в комбинация с козе сирене.
Източник: iStock
Цвеклото може да бъде наистина вкусно, но също е и полезно. То съдържа азотна киселина, която подобрява притока на кръв и съответно помага за понижаване на кръвното налягане. Източник е и на нитрати, благодарение на които пък подпомага здравето на мозъка и по-конкретно - когнитивната функция. Наред с това е също чудесен източник на бетаин, който пък помага при храносмилането, пише Fox News.