Плодовете и зеленчуците, които са в сезон именно през есента, ни осигуряват също толкова ключови вещества и са също толкова полезни, колкото и всички останали. Освен това са и универсални, тъй като можем да ги разнообразяваме в различни ястия. Печени например, са чудесни за по-студените дни.

Как да си набавяме достатъчно витамин D и през студените месеци

Как да си набавяме достатъчно витамин D и през студените месеци

И без да приемаме хранителна добавка

Ето пет вида здравословни и вкусни плодове и зеленчуци, от които изобилства есента и можем да похапваме на воля.

Червени боровинки

Макар и да са малки по размер, в червените боровинки има щедро количество антиоксиданти. Богати са и на няколко съединения, които помагат за превенция на рака. Сред тях са антоцианини, процианидини и флавоноли. Наред с това червените боровинки съдържат д-маноза, която е полезна за намаляване честотата на инфекциите на пикочните пътища.

Снимка 683827

Източник: iStock

Положителен ефект те имат върху здравето на сърцето и холестерола, като същевременно предпазват от възпаление в червата и бактерии. Техен плюс е също така, че можем да ги консумираме като гарнитура към солени ястия, а и като десерт в комбинация с кисело мляко например.

Ябълки

Ябълките са може би най-есенния и популярен плод, но не са за подценяване. Те имат нисък гликемичен индекс и повече кверцетин, флавоноиди и полифеноли, които помагат за овладяването на мастоцитите и алергиите. Освен това имат общи антиоксидантни ползи, чудесни са за почистване на устната кухина и могат да ни предпазят от сърдечно-съдови заболявания.

Снимка 683826

Източник: iStock

Ако изяждаме по една средно голяма ябълка на ден, както често сме чували, помагаме на организма си за понижаването на холестерола, кръвното налягане и възпалението. Сред другите ползи на ябълките са съдържанието на фибри, витамин С и други полезни съединения, като освен това са лесни и удобни за консумиране сурови. Можем обаче и да ги включим в различни ястия, например печива.

Тиква

Печена тиква, супа от тиква, тиквени семки - това са само част от възможните неща, които можем да похапнем. И всеки, който е наясно с ползите от консумацията на тиква, най-вероятно ги консумира редовно. Освен това тиква можем да ядем без угризения, тъй като е с ниско съдържание на калории.

Снимка 683825

Източник: iStock

В същото време е пълна с фибри и витамини, включително бета-каротин (форма на витамин А). Той помага за по-доброто ни зрение, но също така е и мощен антиоксидант. Тиквените семки по-специално имат високо съдържание на хранителни вещества, сред които и цинк - особено важен за имунната ни система.

Сладки картофи

Предимството им пред обикновените картофи е, че имат повече витамин А и по-нисък гликемичен индекс. В допълнение към всички антиоксидантни флавоноидни ползи, сладките картофи са препоръчителни за хора с диабет или други проблеми с кръвната захар именно поради по-ниския гликемичен индекс.

Снимка 683824

Източник: iStock

Важно е обаче да отбележим, че трябва да се внимава с размерите на порцията и начина на приготвяне на сладките картофи. Добре е да не прекаляваме с количеството и да избягваме да добавяме много масло или кафява захар към тях.

Плодовете и зеленчуците, които са с най-ниска хранителна стойност

Плодовете и зеленчуците, които са с най-ниска хранителна стойност

Няма да ни навредят, но и няма да ни помогнат особено

Цвекло

За разлика от сладките картофи, цвеклото има висок гликемичен индекс, но пък е чудесен вариант за предястие или малка гарнитура към основното. Освен сурово, можем да го консумираме и печено - например в комбинация с козе сирене.

Снимка 683823

Източник: iStock

Цвеклото може да бъде наистина вкусно, но също е и полезно. То съдържа азотна киселина, която подобрява притока на кръв и съответно помага за понижаване на кръвното налягане. Източник е и на нитрати, благодарение на които пък подпомага здравето на мозъка и по-конкретно - когнитивната функция. Наред с това е също чудесен източник на бетаин, който пък помага при храносмилането, пише Fox News.