В момента за една от най-здравословните диети е определяна средиземноморската. В нея се набляга на консумацията на плодове и зеленчуци, като присъстват и рибата и морските дарове. Както се забелязва, месото отсъства. Според ново проучване обаче има причина да не го изключваме напълно от менюто си.
Изследователите наричат тауринът (хранително вещество, което се съдържа в месото и рибата) "еликсир на живота", тъй като може да удължи живота и подобри здравето на редица животински видове.
При тях, както и при хората, нивата на таурин намаляват с възрастта. Трябва да отбележим, че тестове не са правени с хора. Изследването върху животни обаче е най-новото развитие в търсенето на начини за забавяне на стареенето.
Проучването започва с анализиране на молекули в кръвта на различни видове, за да се изследват разликите между младите и по-възрастните сред тях.
Източник: iStock
На експеримента първо са подложени мишки. Дневна доза е давана на 14-месечни мишки, чиято възраст е еквивалентът на 45 години при хората. Резултатите показват, че приемалите таурин мъжки мишки живеят с 10% по-дълго, женските - с 12%, а освен това и двата вида изглеждат в по-добро здраве.
По-дългата продължителност на живота с 10-23% е регистрирана и при червеите.
Следват маймуни, на които в продължение на шест месеца им се дава таурин. Въпреки че този период от време е твърде кратък, за да се забележи разлика в очакваната продължителност на живота, изследователите все пак откриват подобрения в костите, нивата на кръвната захар, имунната система и телесното тегло на животните.
За учените обаче много въпроси остават без отговор. Дали същите резултати биха били възможни при хората? Защо нивата на таурин в организма ни с времето спадат, ако е толкова полезен за здравето? Как забавя стареенето? Има ли някакви опасности от приема на таурин?
Източник: iStock
Предвид тези въпроси, изследователите препоръчват хора да не взимат таурин като добавка и да не прекаляват с консумацията на енергийни напитки, които също съдържат от него.
След направен анализ на 12 000 души, учените заключават, че хората с повече таурин в кръвта си имат по-добро общо здраве. И отбелязват, че ако данните от изследването на мишките се приложат към хората, това би означавало допълнителни седем до осем години живот за хората. Все пак, необходимо е да се извършат още клинични изпитвания, за да се установи дали има полза от приемането на таурин като добавка, пише BBC.
При месоядните хора тауринът така или иначе е част от диетата и то в количества, които са по-малко от тези, използвани в изследванията. Учените напомнят, че с една добре балансирана диета, част от която са и месото, и рибата, е излишно да приемаме добавки като таурин.