Сънят е важен за всеки - и за жените, и за мъжете, независимо на каква възраст са. Но, оказва се, и тук има известни различния между половете и съответните причини за тях. Те са обект на ново изследване, което стига до извода кой спи по-добре и кой - по-зле.

Повече плодове и зеленчуци - това ли е тайната на добрия сън

Повече плодове и зеленчуци - това ли е тайната на добрия сън

Ефектът, който не бива да подценяваме

Изцяло женски екип от учени от университетите в Харвард, Станфорд и Саутхемптън прави анализ на десетки статии от последните години, свързани с различията в съня на мъжете и жените. Отчитат се и данни и различни смарт устройства, които следят съня и циркадните ритми.

А основният извод е, че жените са 60% по-склонни да страдат от безсъние. Самите те също оценяват качеството на съня си като по-лошо от това на мъжете и по-често от тях се оплакват, че са имали безсънни нощи. Мъжете пък по-често получават качествен и възстановителен сън и е по-вероятно да са нощни птици. Освен това обаче по-често страдат от сънна апнея.

Снимка 667489

Източник: iStock

Според учените тези разлики може да се дължат и на различния начин, по който функционират циркадните часовници на мъжете и на жените. Когато говорим конкретно за съня, тялото реагира на сигналите на околната среда и понижава температурата си, за да се подготви за сън. Освен това се отделя хормона мелатонин.

А данните от новия научен анализ доказват, че хормонът на съня се секретира по-рано при жените, отколкото при мъжете. Също така телесната температура спада по-рано. Става дума за преднина от само шест минути в полза за жените - може да ни изглежда незначително, но тя всъщност може да окаже голямо влияние. 

Причината е, че при жените по-често има несъответствие между вътрешните циркадни ритми и цикъла на съня и събуждането е пет пъти по-голям при жените. Защото това избързване от шест минути се натрупва и може да доведе до забележимо несъответствие между вътрешните промени, които ни подготвят за сън, и външните фактори като светлина и мрак, обяснява Daily Mail.

По-честите проблеми със съня пък според учените могат да се приемат и като една от причините за по-големия брой жени, страдащи от депресивни и тревожни разтройства. Tе са четири пъти по-склонни и към хранителни разтройства, при които ядат и през нощта - просто защото по-често не спят. 

5 стречинг упражнения за по-добър сън

5 стречинг упражнения за по-добър сън

И отнемат само 5 минути

Е, изглежда и в този случаи природата е по-неблагосклонна към жените и няма много какво да се направи по-въпроса. Важен съвет, който важи за всички, е да се спазват основните правила за качествен сън - лягане и ставане по едно и също време, осигуряване на необходимите условия за настройка на организма в режим почивка и избягване на електронните устройства поне час-два преди лягане.