Още от времето на древните гърци виното се е смятало за лек при различни състояния - от умора и треска до кашлица и запек. Лечебните му свойства обаче идват и с един страничен ефект, а именно главоболие.

Как да разберем от какво ни боли глава според местоположението на болката

Как да разберем от какво ни боли глава

От значение е местоположението на болката

Още в началото уточняваме, че главоболието от червено вино не се усеща като махмурлук на сутринта след препиване, а обикновено се проявява около 30 минути след първите една или две чаши.

Сега обаче изследователите са на мнение, че са открили връзката между червеното вино и главоболието. "Смятаме, че най-накрая сме на прав път към обяснението на тази хилядолетна мистерия", обнадеждени са те.

След като дълги години учените не откриват причинителя в танините или сулфитите, американските им колеги се спират на фенолните флавоноиди, съединения, които допринасят за цвета и вкуса на червеното вино.

Снимка 642885

Източник: iStock

Оказва се, че при метаболизирането на алкохола един конкретен флаванол се откроява. И това е кверцетинът, характерен предимно за червеното вино.

За него изследователите установяват, че той се трансформира в тялото в различни вещества. Едно от тези вещества - кверцетин глюкуронидът, позволява токсичният ацеталдехид да се натрупва в кръвта. И когато достигне по-високи стойности, е очаквано човек да усети главоболие, гадене, зачервяване на лицето и изпотяване.

Според учените дори когато пием червено вино в умерени количества, пак не сме застраховани от гореспоменатите негативни ефекти, особено ако страдаме от мигрена.

Как да изберем най-доброто вино в магазина - 6 съвета от сомелиерите

Как да изберем най-доброто вино в магазина - 6 съвета от сомелиерите

Какво трябва да имаме предвид

Оттук нататък научният екип се надява да тества теорията си с клинично изпитване. Резултатите от него могат да полезни както на консуматорите на червено вино, за да предотвратят главоболието, така и на винопроизводителите, които пък да намалят кверцетина във вината си, пише Guardian.