Захарта е нещо, без което да не можем. Колкото и да слушаме за вредите й, тя е необходима за протичането на някои важни процеси в организма. Мозъкът ни има най-голяма нужда от нея, защото тя е неговото основно гориво.

Захарта, фруктозата, черният дроб и защо вредата й се сравнява с тази от алкохола

Захарта - вредна колкото алкохола

Сладкият токсин за нашето тяло

Той работи с глюкоза, която захранва клетките, включително и мозъчните. Именно затова когато нивата нa глюкоза в тялото ни са ниски, започваме да даваме на заето. Захарта обаче може да ни бъде и в повече, и тогава резултатите са други. Ето какво прави тя с нашия мозък.

Когато захарта попадне в устната кухина, тя активира определени вкусови рецептори, които изпращат сигнали до мозъка и мозъчната кора. С този сигнал се освобождава допамин и се активира чувството за възнаграждение, което ни кара да искаме сладко отново и отново.

Снимка 519792

Източник: iStock

Допаминът принципно се отделя само при първия път, когато консумираме нова храна. Но при захарта този ефект е и всеки следващ път, с което тя се приближава повече до наркотиците като ефект.

Освен в устната кухина, захарта активира и специални рецептори в червата. Те отново изпращат сигнал до мозъка, но този път с команда за освобождаване на инсулин, който да неутрализира излишното количество захар.

По този начин се регулират нивата на кръвна захар, а в кръвния поток остават прекалено малко калории. Именно затова се казва, че сладкото ни дава бърза енергия - тя изчезва много скоро и отново изпитваме глад. И така попадаме в един кръговрат.

Снимка 519791

Източник: iStock

А захарта е в почти всичко, което консумираме ежедневно - да, дори в кетчупа. Въпреки това, мозъкът ни продължава да реагира на нея като на рядкост - заради отделянето на допамин, който предизвиква. С експерименти върху плъхове е установено, че тези, които са били на диета с високо съдържание на захар, отделят в мозъка си по-малко от определен химикал, който им помагат да спрат да ядат сладко.

Тези плъхове, които редовно са консумирали захар, не демонстрират добър ефект на задачи за памет, което е доказателство, че някои мозъчни функции в префронталната област и хипокампуса (важна област за паметта) са нарушени. Също така е доказано, че диетата с високо съдържание на захар увеличава възпалението в тази област на мозъка, което също влияе на краткосрочната памет, предава Prevention.

Захарта, захарният детокс, как да го направим и какви са ползите за организма

Захарният детокс, от който всички имаме нужда

Трябва ни само воля и резултатите няма да закъснеят

Ако искаме да не стигаме до подобни последствия, има само едно решение - да намалим значително консумацията на захар. Само тогава мозъкът ни може да се адаптира към новото нормално и да спре да иска сладко постоянно.