Кариесите са най-често срещаният стоматологичен проблем, който ни праща в кабинета на зъболекаря. И сигурно всеки път, докато той отстранява тъмното петно, ние се чудим защо се е стигнало до тук, след като сме толкова старателни по отношение на устната си хигиена.

Четката за зъби, бактериите по нея и как да я почистваме правилно

Защо и как да дезинфекцираме четката за зъби

И грешките, които да не допускаме

Трябва да започнем от там, че здравето на зъбите е пряко свързано с хранителните ни навици. Откриването на човешки останки от преди векове, на които по зъбите да има кариеси, си е по-скоро изключение. Но след като прадедите ни започват да се занимават със селско стопанство и да консумират повече въглехидрати (най-вече брашно и захар), започват и стоматологичните неволи.

Изследванията, проведени през последното десетилетие, доказаха наличието и на друга причина за появата на кариеси. Това са специфични щамове бактерии (като streptococcus mutans), които се срещат все по-често в устната кухина.

Снимка 545867

Източник: iStock

Промените в начина ни на хранене са довели до там, че бактерии в устата са по-малко видове, но има няколко доминиращи щама, които причиняват именно кариеси. Затова и учените смятат този, на пръв поглед, стоматологичен проблем за по-скоро проблем на микробиома. Разбира се, добрата устна хигиена продължава да е от значение, но сякаш трябва да обърнем повече внимание на тези лоши бактерии.

Бактериите в устната кухина са пряко свързани с храносмилателния процес. Те се хранят с парченца захари и въглехидрати, залепнали по зъбите. Образува се процес на ферментация, създават се естествени киселини, които разграждат зъбния емайл и така се образуват кариесите.

И да, някои хора просто имат повече бактерии, които участват в този процес. Те са и по-податливи на образуване на кариеси. Често тази предразположеност се предава от родител на дете. Затова някои може да не си мият зъбите цял ден и после пак да имат по-малко вредни бактерии от други, които са се мили и жабурили два-три пъти.

Снимка 545868

Източник: iStock

А ако сме от първите, идеята някой да ни зарази с бактерии, които причиняват кариеси, например чрез целувка, не е особено правдоподобна, защото повишеният им брой ще е само моментно явление, а не обичайното ни състояние.

За съжаление, учените все още не знаят достатъчно за оралния микробиом, за да предложат начин, по който да го подобрим и така да намалим възможността за поява на кариеси. Освен това, нашият микробиом не е константа и се променя както в рамките на деня, така и на различни етапи от живота ни. 

Кариесите, лошата устна хигиена и могат ли да бъдат заразни

Заразни ли са кариесите

И колко опасни са целувките

Съветите, които вече добре знаем и ни остава само да следваме стриктно, са за миене на зъбите два пъти на ден, използване на конец и вода за уста. Също така е добре да ограничим въглехидратите и рафинираните захари, за да намалим киселинността в устната кухина и да подпомогнем процеса на реминерализация, предава FiveThirtyEight.