Четката за зъби е основното средство, с което се грижим за устната си хигиена. Но самата тя не е чиста по подразбиране. Затова и трябва да сме особено внимателни, за да не постигнем обратния ефект и вместо да почистим, да замърсим допълнително устната си кухина.

Всички добре знаем, че трябва да сменяме четката за зъби на всеки три месеца. Но през времето до следващата смяна трябва да я почистваме ежедневно и да я съхраняваме правилно. Ето как.

На затворено

Ако банята и тоалетната ни са общи, четката за зъби задължително трябва да стои в някое шкафче или поне да има пластмасов предпазител на главата. В противен случаи рискуваме микроскопични частици от тоалетната чиния да се полепят по нея при пускането на водата. Само като си го представим и ни става много неприятно...

Не бива да съхраняваме и няколко четки на едно място, в непосредствена близост една до друга, защото по този начин попадането на бактерии от една върху друга е много вероятно.

Снимка 480500

Източник: iStock

Чисти ръце

Не бихме бръкнали в устата си с мръсни ръце, нали? Затова и винаги трябва да ги мием, преди да хванем четката за зъби. По този начин избягваме пренасянето на бактерии, които след това могат да попаднат в устната кухина.

Изплакване

Преди и след всяка употреба трябва старателно да изплакване четката за зъби под течаща вода, за да премахнем всички остатъци от зъбна плака и храна, които може да с попаднали върху нея.

След това оставяме четката да изсъхне на въздух. Повечето бактерии, които може да са полепнали по нея, са анаеробни, което значи, че умират при контакт с кислород.

Снимка 480501

Източник: iStock

Дезинфекция

Добре е не само редовно да изплакване, но и да дезинфекцираме четката си за зъби. Това става най-лесно с помощта на вода за уста, която съдържа алкохол и убива бактериите, пише Insider.

Коронавирусът, домът ни и как правилно да го дезинфекцираме

Как правилно да дезинфекцираме дома си

Вирусите нямат място тук

Ако не използваме подобен продукт, в употреба може да ни влезе и кислородна вода, в която да накиснем четката за 15 минути, за да премахнем всички вредни микроорганизми. Друг вариант е смес от чаша вода с няколко супени лъжици сода бикарбонат или натурален оцет. Всички те гарантират безвредна дезинфекция.