Лятото е все по-близо, а Великден е след броени дни. Ако спазваме постите, със сигурност очакваме празника с нетърпение, за да прегрешим най-вече с месо. Но ако сме на хранителен режим, за да се сдобием с перфектно тяло за плажа, празници като този се оказват сериозно изпитание за психиката ни.

Лошата диета е по-опасна от цигарите

Лошият начин на хранене е по-опасен от цигарите

Един на всеки пет случая на смърт е обвързан с лоша храна

Дали обаче не бива да вкусваме нищо от великденската трапеза, ако сме на диета, е въпрос, на който може да получим повече от един отговор. Със сигурност ще се покажем като човек със силна воля, ако не нападнем козунаците в неделя. Но психолозите имат и една друга теория, която май ни харесва повече.

Снимка 419947

Източник: iStock

Много хубаво не е на хубаво. Това правило важи с пълна сила и за ограниченията, които си поставяме, когато искаме да отслабнем. Ако изпадаме в крайности, доста вероятно е психиката ни да не издържи на този спартански режим. И най-възможно е това да се случи именно по празниците, когато всички около нас се наслаждават не само на компанията си, но и на храната.

Затова по-добре да се отдадем на изкушението, отколкото да попаднем в спирала на йо-йо ефекта. Ако една вечер много ни се приядат шоколадови яйца например, няма нужда да ограничаваме желанието си, щом през останалото време спазваме балансиран режим. Със сигурност в този ден за прегрешение ще успеем да усетим и истинското удоволствие от храната.

Снимка 419950

Източник: iStock

Хора, които са пристрастени към сладкото, споделят с клинични психолози, че когато си позволяват да хапнат шоколад открито пред всички, след това по-лесно се връщат в релсите на диетата, отколкото ако го правят тайно и "нелегално", пише Daily Mail.

Няма смисъл и да се тъпчем с огромни количества здравословна храна, която обаче не искаме да ядем, за да можем след това да се наградим с един десерт. Важно правило е и да се насладим на храната, която толкова много искаме, да ѝ отделим време и внимание, а не просто да я хапнем скрити някъде в ъгъла.

Сами Хоссни, Великден и какво мисли за спазването на режими и диети по празниците

Защо Сами Хоссни смята, че не трябва да се ограничаваме по празниците

Баланс или строг режим

А и когато получим нещо, което много желаем, то моментално става много по-малко привлекателно. Затова няколко парченца шоколад навреме винаги са по-добра идея от цяла опаковка, когато вече волята ни предаде.