Думата антиоксидант се е превърнала в търговски слоган за стотици продукти. В съзнанието си човек я свързва със здравословен живот, пречистване, детоксикация и всякакви други модерни течения. Но малцина от нас знаят какво всъщност представляват антиоксидантите.

Витамини, антиоксиданти и как да подсилим сексуално желание

Как да подсилим сексуалното желание

Без виагра, със сигурност

От Business Insider Australia разглеждат какво са открили изследователите до момента за ролята на антиоксидантите и как да ги получаваме в достатъчни количества чрез храната.

Антиоксидантите защитават клетките ни от свободните радикали

Антиоксидантите са група молекули, която включва най-различни вещества, сред които витамин С и Е, мелатонин, коензим Q10 и други. Самата дума предполага, че става въпрос за процес по "противо-окисляване".

Антиоксидантите са вещества, намиращи се в растителните храни, като плодове, зеленчуци, кафе и чай. Те са от съществено значение за здравето, защото могат да предотвратят или забавят увреждането на клетките, причинено от свободните радикали.

Снимка 378410

Източник: iStock

Свободните радикали са нормален страничен продукт от човешкия живот. Ние например ги произвеждаме по естествен път под формата на млечна киселина, когато спортуваме. Свободните радикали понякога идват и от външни източници като цигарен дим, замърсяване на въздуха, някои лекарства и слънчева светлина.

Проблемът със свободните радикали е, че те се свързват с клетките по такъв начин, че увреждат протеина вътре в нас и нашето ДНК. Тази заплаха обаче може да бъде неутрализирана от антиоксидантите. Ето защо е важно да консумираме антиоксиданти често, за да се противопоставим на вредите от свободните радикали в тялото си.

Когато имаме твърде много свободни радикали, това може да причини увреждане на клетките - особено в клетъчните мембрани, мастната тъкан, ДНК и протеините, под формата на оксидативен стрес. Той пък е свързан с редица заболявания, включително сърдечно-съдови, рак, артрит, невродегенеративни състояния като Алцхаймер и т.н.

Снимка 488800

Източник: iStock

Учените знаят, че антиоксидантите помагат за намаляване на възпалението - процес, чрез който белите кръвни клетки защитават тялото от външни нашественици като бактерии и вируси. Когато клетките се повредят от прекалено много свободни радикали, се отключва възпалителен отговор.

Храни, богати на антиоксиданти

Естествено тялото ни произвежда някои полезни антиоксиданти под формата на глутатион и алфа липоева киселина. Но можем да си ги набавим и чрез храната.

Смята се, че има стотици, ако не и хиляди вещества, които действат като антиоксиданти. Сред тях са витамини като витамин С, витамин Е и бета-каротин, както и минерали като селен и манган. Те се срещат в много храни - от боровинки до тъмен шоколад.

Изследване от 2010 г., публикувано в Nutrition Journal, разглежда съдържанието на антиоксиданти в повече от 3100 храни, напитки, подправки, билки и добавки, и установява, че хранителен режим, в който преобладават продуктите с растителен произход, е най-добрата за защита от оксидативен стрес.

Снимка 488799

Източник: iStock

Това е така, защото храните с растителен произход имат от пет до 33 пъти повече антиоксидантно съдържание от месните продукти. Според същото проучване някои от най-богати на антиоксиданти храни и напитки са канела, бахар, босилек, копър, кафе, чай, горски плодове, тъмен шоколад, артишок, зеле.

Според Тим Спектор, професор по генетична епидемиология от King's College в Лондон, няма единична, богата на антиоксиданти суперхрана. Ето защо, консумирането на препоръчителните пет порции плодове и зеленчуци на ден е най-добрият начин, за да си набавим всички необходими на нашия организъм антиоксиданти.

Храните, които са богати на антиоксиданти

Храните, които са богати на антиоксиданти

Пет суперхрани за здраве и пълноценен живот