Наскоро разгледахме какво представляват антиоксидантите и хвърлихме бърз поглед върху значението им за здравето ни.
В този ред на мисли, вярваме, че е редно да обърнем внимание и на отделните храни, които носят най-висок заряд от полезните вещества.
Черен шоколад
![Снимка 317278](https://webnews.bg/uploads/images/78/7278/317278/768x432.jpg?_=1507729098)
Източник: iStock
Черният шоколад е начинът да комбинираме сладкото със здравословното хранене.
Той е един от най-богатите на антиоксиданти храни и бори възпаленията в тялото ни. Черният шоколад е много ефективен начин за регулиране на кръвното налягане и сваляне на холестерола.
Американски орех
![Снимка 379509](https://webnews.bg/uploads/images/09/9509/379509/768x432.jpg?_=1537533098)
Източник: iStock
Американският орех или пекан е ядка, заредена с антиоксиданти, минерали, полезни мазнини и протеини. Изключително полезна и питателна храна, която можем да включим в почти всяко хранене.
Боровинките
![Снимка 379510](https://webnews.bg/uploads/images/10/9510/379510/768x432.jpg?_=1537533171)
Източник: iStock
Боровинките са най-богатата на антиоксиданти храна сред всички плодове и зеленчуци.
Веществата в тях имат доказан забавящ ефект върху стареенето на мозъка и дори променят начина, по който някои гени се проявяват. Те са полезни за сърцето, холестерола и кръвното налягане.
Ягоди
![Снимка 283632](https://webnews.bg/uploads/images/32/3632/283632/768x432.jpg?_=1489611857)
Въпреки че сме извън сезона им, ягодите си остават един от най-добрите източници на витамин С и фибри.
Артишок
![Снимка 303046](https://webnews.bg/uploads/images/46/3046/303046/768x432.jpg?_=1499435585)
Артишокът определено е суперхрана и има позитивен ефект върху черния дроб и сърцето, като същевременно ни предпазва и от някои видове рак.
Варенето повишава съдържанието на антиоксиданти в артишока до осем пъти, твърдят от Healthline.