Правилото, че трябва да правим поне по 10 000 крачки на ден, ако искаме да водим поне малко по-здравословен начин на живот, се е превърнало в неизменна част от ежедневието на много хора. Крачкомери и телефони мерят ли, мерят.

Но можем ли да очакваме, че ако го спазваме, то ще задържим теглото си каквото е или дори, че ще отслабнем?

Ново проучване предлага отговор на този въпрос. Изследователи от катедрата по наука за упражненията на Университета Бригам Йънг, заедно с колеги от отдела за хранене, диетология и наука за храните, включили в изследването си 120 първокурсници през първите шест месеца от обучението им.

Участниците трябва да правят по 10 000, 12 500 или 15 000 крачки на ден, шест дни в седмицата в продължение на 24 седмици, докато изследователите проследяват приема им на калории и теглото им.

Знае се, че през първата година от университета, студентите обичайно наддават между един и четири килограма. Учените искали да проверят дали броят на стъпките им ще се отрази върху това явление и дали тази физическа активност би намалила теглото и натрупването на мазнини при първокурсниците.

Снимка 466726

Източник: iStock

В крайна сметка се оказало, че няма значение дали студентите правят дори повече от 15 000 стъпки - въпреки това те напълнявали. Участниците в проучването качили средно около 1.5 кг.

"Самата физическа активност невинаги е най-ефективният начин за отслабване", казва водещият автор професор Брус Бейли. "Ако следите броя на крачките си, това може да има полза за увеличаване на физическата активност, но нашето проучване показа, че няма да доведе до поддържане на теглото или предотвратяване на напълняването."

Авторите на изследването отбелязват, че въпреки липсата на ефект върху килограмите, броенето на крачки все пак повишава физическата активност, което има положителен ефект върху здравето по други начини и намалява времето, в което седим на едно място. Те заключават, че в крайна сметка повечето крачки на ден са полезни за здравето.