Широко разпространени са теориите, че редовната консумация на яйца е рискова за хората с висок лош холестерол и хипертония. Дълго време на тях дори им се забраняваше да ги похапват. Виновно беше схващането, че яйцата покачват холестерола, предразполагайки към сърдечно-съдови заболявания. Препоръките бяха да не се ядат повече от две-три седмично.

Млякото, яйцата, пастата и как да удължим живота на основните храни

Как да удължим живота на основните храни

За да можем да ги хапваме по-дълго

Според финландски учени обаче консумацията на яйца е особено полезна за мъжете, пишат от Science Daily.

Ново проучване на Университета в Източна Финландия показва, че умерено висок прием на диетичен холестерол или консумация до едно яйце на ден не е свързана с повишен риск от инсулт. Изследователите дори смятат, че холестеролът, съдържащ се в яйцата, има положителен ефект върху организма на мъжете, като намалява риска от редица заболявания.

Снимка 479876

Източник: iStock

На база проведено изследване, учените доказват, че яденето на яйца няколко пъти седмично намалява риска от диабет тип 2 при мъжете с 37%, като същевременно подсилва сърдечно-съдовата система. Интересното е, че подобен ефект учените не откриват при жените.

Да не споменаваме, че множеството от направените до момента изследвания на различни учени доказват, че яйченият протеин е полезен за здравето на цялото тяло и има благоприятен ефект върху дейността на всички негови системи.

Яйцата и трябва ли да се притесняваме от кървавите петна в тях

Трябва ли да се притесняваме от кървавите петна в някои яйца

Всички сме ги забелязвали, но дали сме обръщали внимание