Независимо дали ги обичаме бъркани, на очи или пък просто сварени, яйцата са една от най-консумираните храни навсякъде по света.
Въпреки това по света съществуват много погрешни схващания, когато става въпрос за яденето, външния вид, безопасността и хранителната им стойност. Сред една от заблудите, които се разпространяват, е, че малките кървави петна в някои от яйцата са знак за оплождане, пишат от Insider.
Истината е, че малката червена точка кръв върху жълтъка не е знак, че яйцето е било оплодено и някой ден от него е щяло да се излюпи пиле.
Източник: iStock
Тези червени петна обикновено са признак на разрушен кръвоносен съд, който може да се е появил, когато яйцето се е образувало в кокошка. Малките кървави точици не са много често срещани и могат също така да бъдат причинени от дефицит на витамин А или да се дължат на генетиката на дадената кокошка.
Тези петна обаче в никакъв случай не означават, че яйцата са опасни за консумация, затова нямаме никакъв повод да се тревожим и да си мислим глупости.