На какво мирише есента? На печена тиква и печени кестени. Тези сезонни изкушения със сигурност не са по вкуса на всеки, но е добре да знаем какво изпускаме, ако не ги консумираме.

Спираме вниманието си кестените, защото тях по-често пренебрегваме. Важно е уточнението, че има десетки видове кестени, но основното разделение е на диви и ядливи видове.

И двата от дълбока древност са познати със своите лечебни и хранителни свойства. От стрити кестени се е правело брашно, но употребата им намалява постепенно с навлизането на картофите като земеделска култура.

Е, днес имаме разнообразие от всичко, но защо да не подминаваме кестените през есента? 

Снимка 383776

Източник: iStock

Подобряват храносмилането

Според различни изследвания, кестените съдържат специално вещество, което защитават пробиотиците в чревната микрофлора. Освен това, те са богати на фибри, които ни помагат да преработваме храната и ни предпазват от запек.

Съдържат антиоксиданти

Все по-модерно е да говорим за храни, които предпазват клетките на организма от оксидативен стрес. Най-малкото защото се знае, че той прави клетките по-податливи на онкологични заболявания.

Е, кестените също имат високо съдържание на антиоксиданти, които ни предпазват от свободните радикали. Консумацията им се препоръчва специално за превенция на рак на кожата.

Снимка 383777

Източник: iStock

Защитават сърцето

Тази полза от кестените е тясно свързана с антиоксидантите в тях. Те предотвратяват възникването на инфекции в тялото, които могат да имат отрицателен ефект върху сърдечно-съдовата система. 

Освен това, кестените съдържат и калий, който се смята, че може да намали риска от сърдечен удар с близо 25%, ако е в достатъчно количество и консумиран достатъчно често.

Заздравяват костите

10 кестена ни осигуряват половината от необходимата дневна доза манган. Това вещество е важно най-вече за здравето на костите и предпазва от заболявания като остеопороза, артрит и други, пише DrAxe.

Снимка 383773

Източник: iStock

Подпомага мозъка

Кестените съдържат различни витамини от групата B, които са важни за функционирането на мозъка и нервната система. Съдържат и фолиева киселина, която е важна не само за бременните и развитието на плода, но и за когнитивните ни функции. 

Още ползи

В 100 г. кестени има 43 мг. витамин C. Тези ядки имат ниско съдържание на калории и мазнини за сметка на витамини, минерали и фитонутриенти. В кестените има и много нишесте, което ги прави по-хранителни от други ядки.

Не съдържат обаче глутен, което ги прави подходящи за диетата на хора, които страдат от непоносимост към това вещество.

Снимка 383775

Източник: iStock

Как да ги приготвим

Кестените най-често се консумират печени. Можем и да ги сварим и по желание след това да ги пасираме на пюре. То се използва като гарнитура към различни ястия. 

Tиквата, полезните ѝ свойства и защо да я консумираме

Полезните свойства на тиквата

Дори семките ѝ са здравословни

Кестените се използват широко в италианската кухня, където има рецепти за супа от кестени, кекс с крем от кестени или хляб от кестеново брашно.