На какво мирише есента? На печена тиква и печени кестени. Тези сезонни изкушения със сигурност не са по вкуса на всеки, но е добре да знаем какво изпускаме, ако не ги консумираме.
Спираме вниманието си кестените, защото тях по-често пренебрегваме. Важно е уточнението, че има десетки видове кестени, но основното разделение е на диви и ядливи видове.
И двата от дълбока древност са познати със своите лечебни и хранителни свойства. От стрити кестени се е правело брашно, но употребата им намалява постепенно с навлизането на картофите като земеделска култура.
Е, днес имаме разнообразие от всичко, но защо да не подминаваме кестените през есента?
Източник: iStock
Подобряват храносмилането
Според различни изследвания, кестените съдържат специално вещество, което защитават пробиотиците в чревната микрофлора. Освен това, те са богати на фибри, които ни помагат да преработваме храната и ни предпазват от запек.
Съдържат антиоксиданти
Все по-модерно е да говорим за храни, които предпазват клетките на организма от оксидативен стрес. Най-малкото защото се знае, че той прави клетките по-податливи на онкологични заболявания.
Е, кестените също имат високо съдържание на антиоксиданти, които ни предпазват от свободните радикали. Консумацията им се препоръчва специално за превенция на рак на кожата.
Източник: iStock
Защитават сърцето
Тази полза от кестените е тясно свързана с антиоксидантите в тях. Те предотвратяват възникването на инфекции в тялото, които могат да имат отрицателен ефект върху сърдечно-съдовата система.
Освен това, кестените съдържат и калий, който се смята, че може да намали риска от сърдечен удар с близо 25%, ако е в достатъчно количество и консумиран достатъчно често.
Заздравяват костите
10 кестена ни осигуряват половината от необходимата дневна доза манган. Това вещество е важно най-вече за здравето на костите и предпазва от заболявания като остеопороза, артрит и други, пише DrAxe.
Източник: iStock
Подпомага мозъка
Кестените съдържат различни витамини от групата B, които са важни за функционирането на мозъка и нервната система. Съдържат и фолиева киселина, която е важна не само за бременните и развитието на плода, но и за когнитивните ни функции.
Още ползи
В 100 г. кестени има 43 мг. витамин C. Тези ядки имат ниско съдържание на калории и мазнини за сметка на витамини, минерали и фитонутриенти. В кестените има и много нишесте, което ги прави по-хранителни от други ядки.
Не съдържат обаче глутен, което ги прави подходящи за диетата на хора, които страдат от непоносимост към това вещество.
Източник: iStock
Как да ги приготвим
Кестените най-често се консумират печени. Можем и да ги сварим и по желание след това да ги пасираме на пюре. То се използва като гарнитура към различни ястия.
Кестените се използват широко в италианската кухня, където има рецепти за супа от кестени, кекс с крем от кестени или хляб от кестеново брашно.
Fani
на 16.10.2018 в 12:25:31 #1Жалко, че не ми харесват на вкус!