Връзките са сложна работа и често ни е трудно да си държим езика зад зъбите, вместо да кажем това, което ни е на сърце. Но в основата на здравословните взаимоотношения са компромисите, а този да не казваме всичко на половинката може би е един от най-важните. Особено ако имаме навика редовно да критикуваме.

Учени от Lafayette College в Пенсилвания провеждат изследване, в което взимат участие 1734 мъже и жени на възраст между 57 и 75 години. Всички те имат брачни партньори или дългогодишни половинки.

Според научния експеримент, ако сме обект на непрестанни критики от половинката, е много по-вероятно след пет години да не сме между живите. В случая става дума за хора в напреднала възраст, но ефектът от стреса и при по-младите със сигурност не е за подценяване.

Снимка 485786

Източник: iStock

Ефектът от получаването на критики дори два пъти на ден е огромен хроничен стрес, който действа отрицателно на целия организъм и отключва различни заболявания, предимно сърдечно-съдови.

Хората, които са критикувани от партньора си често, имат около 44% по-висок шанс да починат в следващите пет години, отколкото тези, които чуват упреци рядко, предава Daily Mail.

Стресът, високото кръвно налягане и може ли напрежението да ни разболее

Може ли стресът да ни разболее

За тревожността и хипертонията

Учените са категорични, че върху този негативен ефект нямат никакво влияние различни фактори като тегло, възраст, ниво на образование, от колко членове е семейството ни, както и всички позитивни ефекти на връзката ни. Затова и изводът е прост - по-добре да си спестяваме критиките, освен ако не са неизбежни.