Стресът е неизменна част от живота ни. Независимо какво работим, независимо къде живеем, винаги намираме за какво да се притесняваме и винаги се намира някой, който да ни ядоса. Разбира се, нивата на стрес зависят много от начина на живот, който живеем.

А именно безпокойството в големи дози често се сочи за един от модерните виновници за високото кръвно налягане, сърдечно-съдовите проблеми и много други заболявания, сред които дори и онкологичните. Ето какво е мнението на учените за това дали стресът наистина може да ни разболее.

Снимка 424138

Източник: iStock

Умът и мислите ни безспорно са свързани със сърцето. Затова, каквото минава през главата ни, стига и до него. Когато нещо ни кара да се тревожим, части от нервната система (парасимпатикова) инициират спешен режим на действие, сякаш сме под смъртна заплаха. Той се свързва с повишаване на пулса и кръвното налягане.

Стресът в малки дози е полезен, защото ни действа като мотиватор. Но не бива да позволяваме за завладее изцяло ежедневието ни, защото тогава се губи балансът в нервната система. И ако живеем по този начин с години, можем да застрашим здравето на сърцето си, твърдят учени от Масачузетския университет, цитирани от Time.

Снимка 424137

Източник: iStock

Хората, които често изпитват чувство на тревожност, са по-склонни да развият хипертония от други, при които стресът е в по-ниски нива в ежедневието. Когато нивата на стрес за повишени са по-дълго време, дейността на нервната система може да стимулира артериални заболявания.

Причинно-следствената връзка между стреса и високото кръвно обаче е трудна за доказване и никой не се ангажира да каже на 100%, че животът под стрес води до живот с хронична хипертония.

Песента, която сваля кръвното и премахва стреса

Песента, която сваля кръвното и премахва стреса

Учени с ново изследване

При хората, които имат установени сърдечни заболявания обаче, тревожността се свързва с по-висока смъртност в следствие на влошаване на състоянието.