Да пием достатъчно количество вода всеки ден е от съществено значение за здравето и за правилното функциониране на организма. От особено значение обаче е не само колко вода пием, а и кога точно го правим. Да видим и кога е най-полезно да приемаме вода.

Водата, достатъчното количество и как да си го осигуряваме всеки ден

Как да приемаме достатъчно вода

Малки стъпки с голям ефект

Като се събудим

Снимка 403540

Източник: iStock

Пиенето на вода, веднага след като се събудим, подпомага хидратацията на цялото тяло, като същевременно насърчава освобождаването на натрупаните токсини. Освен това дава отличен старт на метаболизма, редуцира киселините и съдейства за по-добро храносмилане.

Преди хранене

Снимка 463289

Източник: iStock

Когато сме добре хидратирани, стомахът е подготвен и за храна - водата събужда вкусовите рецептори и овлажнява стомашната лигавица, така че дори и киселите храни да не го дразнят толкова много. Една чаша вода помага да се отървем и от остатъчните вкусове от по-ранна храна, напитки или тютюнопушене.

След тренировка

Снимка 455885

Източник: iStock

След енергични упражнения може да се наложи да пием много вода, за да възстановим течностите, изгубени при потенето при тренировката. Количеството, от което се нуждаем, зависи от тегло, здравето и дали сме спортували в горещи, или влажни условия. Трябва да се уверим и че не приемаме прекалено голямо количество прекалено бързо непосредствено след спорт, защото това пък ще доведе до болки в корема.

Ако сме изложени на микроби

Снимка 464511

Източник: iStock

Добре хидратираното тяло насърчава бактериалните и вирусни нашественици да се придвижват извън него, за да не се заселят и да се размножават в организма ни.

Когато сме болни

Снимка 315785

Източник: iStock

Пиенето на течности ни помага по-добре да се справим с настинките и вирусите. Когато сме болни, е препоръчително да пием поне по осем чаши вода дневно, като това не изключва и хидратирането на организма с чай, сок или супа.

Когато сме уморени

Снимка 477051

Източник: iStock

Умората е един от признаците на дехидратация. Поради способността си да се движи бързо през тялото, водата лесно достига до мозъка и ни дава силен енергиен тласък, пишат от Everyday Health.

Водата, прехидратацията и какво става, когато пием прекалено много

Когато водата може да ни навреди

Всичко е въпрос на баланс