Да пием достатъчно количество вода всеки ден е от съществено значение за нашето здраве и правилното функциониране на организма. Но в натоварените работни дни вероятността да не посягаме към бутилката или чашата с вода достатъчно често е голяма.

Ето няколко прости правила, с които да си гарантираме, че няма да се дехидратираме. И те не важат само за лятото, а за всеки един ден от годината.

Бутилка

На пазара вече се предлага огромно разнообразие от бутилки, сред които да намерим своята. Няма нужда да споменаваме, че пластмасовите са за еднократна употреба и не е добре да ги пълним отново и използваме в продължение на дни и седмици.

Вместо това можем да си купим стъклена или стоманена, която да носим винаги със себе си. А колкото повече харесваме дизайна на бутилката, толкова повече ще искаме да я използваме. Затова не бива да подценяваме този свой избор.

Снимка 441393

Източник: iStock

Жажда

Не е необходимо да чакаме да ожаднеем, за да посегнем към водата. По-добре е да пием по-често и по-малко количество, за да избегнем неприятното усещане.

Ако сме ожаднели, значи тялото ни вече е загубило известно количество вода, което намалява капацитета ни с около 30%, независимо дали говорим за физическа сила или умствено натоварване.

Хранене

Знаем, че е по-добре да не пием много течности по време на хранене. Но ако пием сравнително голямо количество вода, преди да посегнем към храната, ще получим и още един вероятно търсен ефект - потискане на апетита.

А ако обичаме да си похапваме люти храни, със сигурност ще пием повече вода. Хидратация си гарантираме и с консумацията на плодове и зеленчуци с високо съдържание на вода - като диня и краставици например.

Снимка 441401

Източник: iStock

Напитки

Ако искаме да сме добре хидратирани всеки ден, трябва да намалим количеството напитки, които ни дехидратират. Сред тях са кафето и всички други с високо съдържание на захар. Колкото повече пием от тях, толкова повече ожадняваме.

Разнообразие

Ако понякога ни се пие нещо различно от просто вода, винаги можем да я разнообразим, като добавим няколко парченца лимон, мента или нещо друго по свой избор.

Снимка 441396

Източник: iStock

Сламка

Пластмасовите сламки са един от основните замърсители на планетата и затова е добре да ги избягваме. Но можем да заложим на сламки за многократна употреба, които да носим със себе си.

Знаем, че когато пием течност със сламка, изпиваме по-голямо количество по-бързо. Затова слагаме една в чашата с вода и готово!

Снимка 441397

Източник: iStock

Аларма

Ако въобще не сме от хората, които се сещат редовно да пият вода, то вече има много приложения за смартфон, които да ни подсещат да се хидратираме. В тях можем да записваме и броя чаши, които сме изпили за деня, пише Reader's Digest.