Свикнали сме да свързваме подправките единствено със специфичния вкус, който придават на ястията. Но те са много повече и носят редица ползи за здравето.

Подправките - как и колко време можем да ги съхраняваме

Как и колко време да съхраняваме подправките

От огромно значение е и в какво точно ги държим

Кимионът може и да е любимата ни добавка към месото, но разтворен във вода, задоволява апетита, прави чудеса и топи мазнините.

Тази подправка произхожда от Египет и е богата на антиоксиданти, подобрява имунната система и здравето на червата, намалява възпаленията и дори риска от рак. И не само.

Снимка 549067

Източник: iStock

Доказано е, че кимионът ускорява метаболизма и това го прави пръв приятел в опитите ни да се лишим от излишните килограми. Сваля нивата на триглицеридите и LDL (лошия) холестерол, като същевременно повишава добрия HDL холестерол.

Чаят от кимион се приготвя бързо и лесно, а най-хубавото е, че може да се консумира и студен, и топъл. За целта накисваме една супена лъжица със семената от ароматната подправка за една нощ. На другия ден ги сваряваме за около пет минути, прецеждаме и сме готови.

Канелата, мравките, гъбите и срещу какво още помага подправката в градината

6 невероятни ползи от канелата и в градината

Пълен отличник във всички дисциплини

Има и друг вариант, с който можем да извлечем маслата от кимиона, напомнят от Eat This, Not That!. Първо трябва да ги направим на "пух и прах" и чак тогава да се заемем с топлинната им обработка. А онези, които не си падат по характерния им дървесен вкус, винаги могат да си добавят канела към чая, която също не е за изхвърляне и е много полезна.