Обичаме есента заради невероятните багри, уютни разговори и топлият шоколад, които вървят с нея. Но третият сезон в годината ни носи и доста облачни и дъждовни дни. Слънцето все по-рядко ни се усмихва, а заедно с него и ние.

Куркумата, зеленият чай, рибата, ядките и други помощници при есенна депресия

Храните, с които да се преборим с есенната депресия

За да не попадаме в лапите на депресията

Да, лошото време като че ли води със себе си и лошо настроение. Ставаме мрачни, раздразнителни, тъжни и без енергия. Истината обаче е, че въпреки сивото време имаме силата да променим всичко това. С малко желание и няколко трика бързо ще се мотивираме да излезем от дупката.

Wiki How подбира някои от най-добрите стратегии за управление на настроението ни. Нека запретнем ръкави, за да запазим усмивката на лицето си, дори когато небето се мръщи.

Приятел в нужда се познава

Дъждовното време може да повлияе на самочувствието и желанието ни да спрем да се виждаме с близки и приятели, и като цяло да избягваме социалните сбирки. Но много често да останем сами в един мрачен ден по-скоро би влошило нещата. Вместо това нека си подарим слънчев лъч, като се видим с някого, с когото ни е приятно.

Снимка 587957

Източник: iStock

Ако сме сами вкъщи може да поканим приятел на гости, а ако сме на работа може да предложим на колегите съвместна почивки или обяд. В случай че нямаме възможност за живо виждане, може да се проведем разтоварващ разговор по телефона или чрез видеочат.

Книгите са магия

Ако обичаме да четем, лошото време е идеалното, за да се сгушим в леглото с книга и чаша чай в ръка. Освен чудесен източник на удоволствие и забавление, четенето на качествена (и подходящата за нас) литература намалява стреса и ни зарежда с добро настроение.

Снимка 587958

Източник: The Economist

Според редица проучвания четенето в свободното време води и до по-голям речников запас, както и по-високи резултати при интелектуалните тестове и подобрени когнитивни умения.

Екшън, камера!

Дъждовен и студен ден е най-доброто извинение да се свием на дивана пред телевизора - с купа пуканки или парче шоколад. Но тук не става въпрос да гледаме новинарските емисии или предавания, които ни носят напрежение. А за някои завладяващ филм, който да ни погълне за цялата вечер (или ден).

Снимка 587959

Източник: iStock

Ако пък нищо не си харесаме - интернет изобилства от всякакво съдържание с интересни филми и сериали. Все пак не бива да пропускаме да отбележим, че продължителното гледане на телевизия увеличава шансовете за наднормено тегло и развитие на хронични заболявания. Така че нека се разтоварваме, но с мярка. 

Изкуството на почит

От векове хората са използвали изкуството, за да подобрение на психическото състояние на човека. Ако сме унили заради сивото време навън, може би е добра идея да извадим цветните бои, четки и блока за скици.

Снимка 587960

Източник: iStock

Артистичното себеизразяване с рисуване, пеене, танци или писане може да повлияе положително на цялостното ни здраве и благополучие.

5 сутрешни навика за свежо начало на деня

Как да се събудим с настроение

5 навика за свежо начало на деня

Да бъдем мили със себе си

Да се отнасяме с грижа и любов към себе си е в основата на щастливия живот. Особено когато е дъждовно и студено, е почти задължително да обърнем още по-голямо внимание на нуждите си. Тогава е перфектният момент да се поглезим и да направим нещата, които все отлагаме.

Снимка 587961

Източник: iStock

Релаксиращ масаж, маникюр или сауна са само някои от възможностите, които да опитаме. Ако пък нямаме желание да излизаме навън може да отделим време, в което да медитираме и отпуснем. Ароматна свещ, хубава музика, вана с мехурчета или топъл душ - просто да се наслаждаваме на себе си.