Може и не сме се замисляли, но когато отпиваме от любимото вино, от съществено значение е как точно държим чашата, в която е налято то. А оказва се, всъщност, че това съвсем не е маловажно. И не, не става дума за снобизъм или маниерничене, а за причини от чисто практическо естество - заради които си струва да държим чашата по правилния начин.

Гърция, Чили, Португалия и Автралия - страните, с чиито вина няма да сбъркаме

4 страни, с чието вино няма да сбъркаме

Без баналните Франция и Италия

Според протокола, винената чаша трябва винаги да се държи за високото столче (или дръжката), при това с върха на пръстите - между палеца и останалите четири пръста. Сомелиерите изтъкват не една причина, поради която е нужно чашата да се държи именно по този начин - за да може да се насладим максимално на вкусната напитка.

Подходяща температура

Това е и главната причина да държим чашата за дръжката, възможно най-далеч от виното. Защото по този начин избягваме възможността топлината на тялото да промени температурата на течността в чашата.

А повечето вина трябва да се сервират охладени, тъй като ако са твърде топли, се подчертава алкохолният привкус и, съответно, се губи ароматът.

Снимка 573613

Източник: iStock

Завъртане

Един от най-добрите начини за подобряване на вкуса на виното е да завъртим чашата, в която сме го налели - държейки я за дръжката. Така ще позволим на кислорода да проникне в течността и да активира ароматните съединения, защото 80% от това, което усещаме, всъщност е ароматът на виното, а въртенето на чашата засилва възприемането на този аромат и разкрива пълната гама от вкусови нюанси.

А и ако се опитаме да завъртим чашата, докато я държим в частта, в която е налято виното, има много по-голям риск то да се разлее.

Стил и елегантност

Усилията, които човек полага, за да излъска всяка чаша за вино до кристален блясък, въобще не са малко. А точно те са и един от гарантите за елегантна обстановка на вечерта. И ако хванем, без да се замислим, чашата в горната ѝ част, рискуваме директно да оставим доста неприятни отпечатъци по нея. Особено пък ако непосредствено преди това сме похапвали някое вкусно (и мазно) ястие.

Снимка 573614

Източник: iStock

Правилните маниери на масата диктуват чашата за вино да се държи задължително за дръжката.

А и спазването на правилата за етикет се счита за знак на уважение към домакините, подчертават от marthastewart.com.

Практиката

И ако все пак сме свикнали да държим елегантната винена чаша в горната ѝ част (иначе казано, неправилно), трябва да знаем, че съвсем не сме единствени. Професионалисти в областта на виното споделят, че много "пиячи" на вино често държат чашите си не както трябва (включително и личности от елита на Холивуд).

Разбира се, може и да не е толкова лесно човек да свикне да държи чашата по правилния начин, но както и всяко друго нещо, практиката наистина ще помогне.

Червено вино, антиоксидантът ресвератрол и какви са ползите за здравето ни

7 ползи от червеното вино за здравето

Как ни действа антиоксидантът в него

Така че следващия път, когато решим да се насладим на чаша вино, нека обърнем внимание как точно държим чашата, в която сме го налели. Както и на създаденото усещане. И колкото повече правим това, толкова повече то ще се превърне в наша "втора природа".