Чаша червено вино на ден държи доктора далеч от мен? Да, напълно е валидно. Благодарение на ресвератролът - антиоксидант, който се съдържа в горските плодове, гроздето, някои видове ядки, а и в червеното вино.

Жените, червеното вино, ресвератролът, ендометриозата и помага ли срещу заболяването

Червеното вино - враг на ендометриозата

Нова надежда

Това абсолютно затвърждава репутацията на напитката като полезна за здравето ни. Ето точно как.

Предпазва клетките ни от свободни радикали

Свободните радикали са страничен продукт от естествените процеси, които се случват в тялото ни, когато сме изложени на рентгенови лъчи, вдишваме цигарен дим или замърсен въздух. Именно антиоксидантното действие на ресвератрола противодейства на вредните им влияния.

Снимка 571557

Източник: iStock

Понижава риска от рак

Чашата вино вечер помага в тялото ни да не се образуват тумори в дългосрочен план, а за ресвератрола проучванията доказват и още по-впечатляващ ефект. Той има силата дори да се бори с вече развили се туморни клетки.

Антибиотични и противогъбични свойства

Експерименти на лекари показват, че антиоксидантът в червеното вино действа ефективно при борбата с бактериите, като например ешерихия коли. Но не и само това - оказва се дори, че той има и антибиотичен ефект.

Намалява риска от възпаления и сърдечни заболявания

Противовъзпалителните, антитромбоцитни и антиканцерогенни свойства на ресвератрола предотвратяват образуването на кръвни съсиреци, които могат да доведат до инсулт и инфаркт.

Предпазва мозъка

Доказано е, че умерената консумация на червено вино предпазва и от болестта на Паркинсон и Алцхаймер. Това се случва благодарение на защитната функция на антиоксиданта, който защитава нервните клетки в мозъка.

Помага при диабет

Добри са новините и за диабетиците. Напитката понижава кръвната захар, затова и страдащите от диабет тип две, нямат причина да се въздържат от виното на вечеря. Но с мярка, разбира се.

Снимка 571558

Източник: iStock

Регулира кръвното налягане

Лекарите разкриват и точната доза, която действа за понижаването на кръвното налягане. С консумацията на 150 милиграма на ден ресвератрол можем да сме спокойни, че ще запазим балансирани нива, пише Real Simple.

Червено вино, тренировките и как да се справим с оксидативния стрес след упражнения

Да пием ли вино след тренировка

Специалистите разрешават

В чаша вино се съдържат доста по-малко, но не забравяме, че от антиоксиданта си набавяме също и с храната.