Изследвания за връзката между психичното здраве и начина на хранене при хората, както и се очаква, са правени и преди, а резултатите то тях винаги са любопитни.

Картофи и кой е най-здравословния начин, по който да си ги приготвяме, така че да не пълнеем от яденето им

Как да ядем картофи на воля, без да пълнеем

Има и здравословен, и вкусен начин

Още през 2007 г. австралийско проучване установява, че вегетарианците имат по-лошо психично здраве в сравнение с месоядните хора. Тогава данните отчитат, че 21-22%, които са вегетарианци съобщават за депресия, а при хората, които ядат месо процентите са 15.

По-късно, през 2012 г., според проучване в Германия психичните разстройства обикновено следват началото на вегетарианската диета. С това обаче спорят французите, които пък по-рано тази година правят свое изследване и не установяват връзка между растителната диета и резултатите, свързани с психичното здраве.

Снимка 590143

Източник: iStock

Последното проучване на тази тема отново изважда на показ тенденцията веганите и вегетарианците да са по-податливи на депресивни състояния. И по-точно, при хората, които изключват месото от диетите си, има два пъти повече вероятност да се отключат депресивни епизоди в сравнение с всеядните.

За да проучи връзката между безмесната диета и депресията сред възрастните, екип от изследователи в Бразилия събира данни от над 14 000 души на възраст между 35 и 74 години за период от шест месеца. След това оценяват участниците с помощта на въпросник, който помага при диагностицирането на общи психични разстройства като депресия и тревожност, наречен Clinical Interview Schedule-Revised.

А заключението на учените може да бъде обобщено съвсем накратко: "Депресивните епизоди са по-разпространени при хора, които не ядат месо."

Веган диетата, холинът и води ли до намаляване на IQ-то ни

Оглупява ли се от веган диета

Още един риск от отказа от животински продукти

Причината за тази връзка обаче не е ясна на изследователите. Те обаче уточняват, че наблюдението им би следвало да е достоверно, тъй като от него са изключили неподходящи за целта хора. Това са тези, които имат хранителни дефицити, живеят в лоши социално-икономически условия, пушат, пият и нямат постоянно ниво на физическа активност, пише bon appetit.