Често говорим за възпаленията като за заплаха за здравето ни и причинител на не едно и две опасни заболявания. Затова е добре да знаем какво всъщност представляват те, какво ги предизвиква и как можем да се справим с тях.

Миенето на зъбите, възпаленията и може ли да забави стареенето

Навикът, с който забавяме стареенето

Толкова лесно и толкова просто

Възпаленията са естествена функция на имунната система, реакция на нараняване или настъпила инфекция. В някои случаи те са полезни и са началото на възстановителен процес. Но когато станат хронични (не изчезнат след етапа на излекуване), могат да доведат до редица негативни последствия.

Хроничните възпаления карат имунната система да реагира срещу здрави органи и системи и по този начин да им нанася вреда. И когато те не подлежат на съответното лечение, може да се стигне до развитието на сърдечно-съдови проблеми, артрит, рак, диабет, депресия, деменция или болест на Алцхаймер, смятат учени от Harvard Medical School.

Снимка 469599

Източник: iStock

Учените посочват няколко основни причини за поява на хронични възпаления, свързани с нашите ежедневни навици. Хроничният стрес и недостатъчният сън например предизвикват възпалителен отговор, който уврежда сърцето и имунната система. Токсините в алкохола и цигарите водят до развитието на възпалителни процеси в цялото тяло.

Същият ефект има и редовната консумация на храни с високо съдържание на захар, наситени мазнини и трансмазнини. Но като причина номер едно за появата на възпалителни процеси се определя затлъстяването. Голямото количество мазнини в тялото е основен причинител на възпаления.

Снимка 534133

Източник: iStock

Именно затова учените са категорични, че с някои основни промени в начина си на живот можем значително да намалим възпалителните процеси в организма и така да подобрим здравословното си състояние. А това, което е най-важно да направим, е да контролираме теглото си.

Според различни изследвания, проведени в National Institutes of Health и Mayo Clinic, свалянето на килограми е свързано и с намаляване на възпалителните процеси, и с подобряване на състоянието при пациенти, страдащи от заболявания, предизвикани от тях, предава Eat This, Not That

Намаляването на количеството калории, които приемаме ежедневно, е най-добрият навик за борба с възпаленията, който можем да придобием. Разбира се, нуждаем се не само от калориен дефицит, но и от балансирана диета и редовно спортуване.

Снимка 496354

Източник: iStock

А за да бъде ефектът още по-добър, можем да включим в менюто си храни, които имат противовъзпалителни свойства. Такива са например плодовете, зеленчуците, ядките, фибрите, растителните протеини и омега-3 мастните киселини.

Тренировките, диабетът, кръвната захар и кога е най-доброто време за физическа активност

Кога е най-доброто време за спорт

Особено при риск от диабет

Важно е също така да забравим за храните с много захар, наситени мазнини и просто въглехидрати, които пък предизвикват възпаления. А относно движението, се нуждаем от 150 минути умерена физическа активност седмично.