Едно от най-големите богатства на лятото са изобилието от пресни плодове и зеленчуци. А безспорният цар сред всички тях е доматът. Безбройни са начините, по които обожаваме да консумираме този плод (да, доматът е плод!). Особено, ако е набран току-що от градината.
Как обаче да съхраняваме зрелите домати по-дълго време без да омекнат и се развалят? Колегите от The Kitchn правят експеримент, с който да изберат най-ефективния метод, като пробват пет различни варианта в продължение на десет дни.
Те са съхраняване на доматите директно на рафта в хладилника; в затворен контейнер в хладилника; на шкафа в кухнята с дръжката нагоре; на шкафа в кухнята с дръжката надолу; на шкафа в кухнята със залепена с хартиено тиксо дръжка.
Източник: iStock
Последното може и да звучи странно, но се оказва най-работещият начин, по който можем да съхраним доматите свежи за по-дълго време. Другият е извън хладилника с дръжката надолу, а обяснението и на двата звучи съвсем логично.
Източник: iStock
Когато затиснем дръжката на плода с тиксото или просто, като го поставим надолу, създаваме бариера за бактериите и мухъла, които влизат през дръжката. Спираме достъпа на кислород до този своеобразен "канал" на домата към външната среда. Така той остава по-дълго в състоянието, в което сме го купили. Или набрали.