Една трета от американците изпитват тревожност, свързана с пандемията от коронавирус. За мнозина това е първият път, в който се срещат с проблеми на психичното здраве. Д-р Дейвид Росмарин, психиатър, твърди пред Insider, че е важно да се определи дали сме изпаднали в паника поради реална заплаха, или не.

Коронавирусът и по-склонни ли сме да се заразим с COVID-19 у дома, отколкото са публично място

Къде е по-вероятно да се заразим с коронавирус - вкъщи или на обществено място

Ново изследване разглежда и такава възможност

Том Джеймс Картър може да преброи на пръстите на едната си ръка броя на напусканията на дома си в Шотландия през последните четири месеца. Откакто започва пандемията, 26-годишният Джеймс забеляза, че тревожността му се влошава и по-тежките симптоми на обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР), които той не е изпитвал повече от 10 години, започват да се връщат.

Джеймс си мие ръцете всеки път, когато докосне нещо, което не е стояло в къщата поне пет дни - кутия портокалов сок, писмо, доставка от Amazon. "Дори след като извадя писмото или доставката от опаковката, има част от мозъка ми, която мисли, че вирусът все още може да съществува вътре", казва Джеймс пред Insider.

За тези от нас, които се справят с повишена тревожност за първи път, може да бъде трудно да разберат дали паниката, свързана с коронавирус, е нормална, или е причина за безпокойство.

Снимка 491095

Източник: iStock

Разликата между страх и тревожност

Нейното познаване и разбиране може да помогне. Първо трябва да си зададем въпроса: Има ли осезаема заплаха, от която се страхуваме?

Разликата между тревожност и страх е, че последният се основава на реална заплаха, а тревожността - не.

Тъй като пандемията е невидимо инфекциозно заболяване, което се разпространява с притеснителна скорост, може да е трудно да установим тази разлика. Тогава трябва да използваме фактите.

Поведението трябва да бъдат анализирано индивидуално, като имаме предвид местоположение и състоянието на всеки човек.

Снимка 491094

Източник: iStock

Например: имунокомпрометиран човек, живеещ във Флорида, където случаите на COVID-19 са изключително много, срещу здрав 20-годишен, живеещ в Пенсилвания, където новите случаи са сравнително малко.

Ако имунокомпрометираният отказа да напусне дома си и полага допълнителни грижи за дезинфекция, това би било основателно действие, почиващо на страх, защото здравето му е по-уязвимо. Но ако 20-годишният жител на Пенсилвания направи същото, действията му биха могли да се коренят в безпокойство - особено след като фактите показват, че да се разхожда и да пазарува хранителни стоки, ако е с маска, е по-скоро безопасно.

Какво да направим, за да преодолеем тревогата

Снимка 491093

Източник: iStock

Първото важно нещо е да следваме съветите на държавните власти и здравните институции. Ако тревожността ни пречи да направим дори една разходка, спазвайки социална дистанция, е добре да предизвикаме себе си да го направим.

Д-р Росмарин насърчава хората да се сблъскат с тревогите, да се изправят пред тях, за да се научат да се справят с тях, а не да ги избягват. Ако тревожността затруднява ежедневната ни дейност и не можем да се справим сами, най-добре е да потърсим помощ от специалист.

Лятото, високите температури и няколко правила за носенето на предпазна маска

Правила за носене на маска в жегите

Какво да правим и какво - не