Тревожните разтройства са все по-разпространено явление в световен мащаб, причинено от стреса и забързаното ежедневие. Има различни методи за справяне с тях - като започнем от медикаменти, минем през медитация и стигнем до... храната.

Да, не само любовта на мъжа минава през стомаха, но и много други чувства на човек. Защото стомахът и храносмилателната система са тясно свързани с нервната система и мозъка.

Основните правила, които трябва да спазваме, са ограничаване на сладкото и кофеина, закуска с високо съдържание на протеини и здравословни мазнини, както и набавяне на всички важни хранителни вещества благодарение на разнообразна диета.

Снимка 478337

Източник: iStock

Ето и кои са храните, на които да наблегнем в ежедневното си меню, ако напоследък изпитваме тревожност. Разбира се, те не са магически лек, а едно помощно средство, което със сигурност не ни е излишно.

Храни, богати на омега-3 мастни киселини

Тези вещества можем да си доставим не само с хранителни добавки, но и с честа консумация на мазни риби (като сьомга), орехи, чия, ленено семе, яйца и зелени зеленчуци.

Омега-3 мастните киселини са известни с редица положителни ефекти, сред които е и успокояване на нервната система и подобряване конкретно на тревожните състояния.

Снимка 331248

Източник: iStock

Ферментирали храни

И киселото мляко върши работа, но кефирът е по-добрата алтернатива в случая. Tези храни съдържат голямо количество полезни бактерии, които поддържат нормалната чревна флора. Според различни изследвания, тя често се повлиява от стреса, а регулирането й води до облекчаване на неприятните емоции.

Краставици

Да, тези зеленчуци, които са почти изцяло вода, съдържат и витамини от групата В, които са от съществено значение за поддържане на здрава централна нервна система. Приемът им показва подобрение на тревожните състояние в сравнение с този на плацебо.

Лимони

Не едно и две изследвания акцентират върху връзката между витамин С и доброто настроение. Той понижава и нивата на тревожност. А най-лесният начин да си набавим ударна доза е чрез един лимон, пише Chowhound.

Снимка 304638

Източник: iStock

Лук

Той е полезен не само за имунната, но и за нервната система. Във всички видове лук се съдържат пребиотични фибри, които също поддържат нормалната чревна флора. А, както вече споменахме, тя е тясно свързана с психичното здраве. Други храни с подобен ефект са бананите, чесънът и ябълките.

Тиквени семки

Те са страхотен източник на магнезий, важен минерал, който спомага поддържането на нормален сърдечен ритъм и е необходим за релаксирането на тялото. Мнозина от нас страдат от недостиг на магнезий, а той е истински унищожител на стреса. Ежедневната консумация на тиквени семки може да поправи този пропуск.

Млякото, млечните продукти и защо трябва да са част от хранителния ни режим по време на домашната ни изолация

Защо точно сега е важно да ядем мляко и млечни продукти

Колкото повече, толкова по-добре

Тъмен шоколад

И вкусно, и полезно - точно в десетката. Консумацията на няколко парчета тъмен шоколад на ден води до по-ниски нива на хормона на стреса кортизол. В сладкото изкушение също се съдържа магнезий, така че ползата е двойна.