Овесените ядки са универсална, лесна и предпочитана от мнозина закуска. Независимо дали ще ги комбинираме с прясно или кисело мляко и какво ще добавим към тях, винаги сме сигурни, че сме сложили здравословен старт на деня си.

Ето кои са основните ползи от консумацията на овесени ядки и какво още е добре да знаем за тях.

Фибри

Те са основната съставка на овесените ядки и именно на тях дължат голяма част от славата си. Фибрите са най-полезни за храносмилателната система, като подпомагат нейната функция, гарантират чувство за ситост за по-дълго и по-постепенно преработване на храната, за да се избегнат големи скокове в нивата на инсулин.

Подпомагат здравето и на червата, намаляват риска от диабет тип 2 и от образуването на лош холестерол.

Снимка 491915

Източник: iStock

Фитохимикали

Това са вещества в състава на овесените ядки, които имат противовъзпалителен ефект и играят ролята на антиоксиданти. По този начин те ни предпазват от различни възпаления в целия организъм, които могат да са в основата на заболявания като рак и много други.

Антиоксидантите в овесените ядки се грижат и за здравето на сърцето, предпазват го от коронарна болест и се борят с високото кръвно налягане, предава Everyday Health.

Витамини

Овесените ядки са богати на витамини В, Е и на различни минерали, сред които и магнезий, фосфор, цинк, манган и селен. Но учените предупреждават, че когато добавим към тях известно количество захар, ползите драстично намаляват.

Снимка 491914

Източник: iStock

Овесените ядки са първият избор за закуска и за мнозина, които искат да имат контрол над теглото и да отслабнат. В една порция има около 150 калории и шест грама протеин, който ни е много важен, особено ако избягваме месото. А дълготрайното чувство за ситост ще ни държи далеч от вредните междинни хапвания.

Яйцата, овесените ядки и какво е най-добре да хапваме за закуска

Най-добрият избор за закуска

За страхотен старт на деня

Няма как да прекалим с овесените ядки, затова не е проблем да ги консумираме всеки ден за закуска. Най-добре да ги правим на каша, като ги затоплим с малко вода или мляко. След това към тях прибавяме пресни или сушени плодове, ядки и малко мед за сладост, ако ни е необходимо.