Времето все още е хладно и променливо, но тепърва идва пролет, а с нея се събужда и желанието ни да влезем във форма. Един от най-лесните, ефикасни и евтини начини това да се случи е тичането. Ако искаме по-бързи резултати, добре е да сме наясно с един лесен трик, който не ни струва нищо, но подобрява качеството на тренировката.

За това колко продължително можем да тичаме и с какво темпо, сa важни различни физиологични фактори като времето, от което тренираме, издръжливостта и мускулатурата ни, както и правилното дишане. Но учени са установили, че има и един психологически фактор, който влияе на тренировката.

Снимка 406688

Източник: iStock

Вероятно докато сме се задъхали в изминаването на поредния километър, не ни е много до усмивки, освен ако не споделяме активността с партньор, който не спира да ни забавлява. Но стратегията на едни от най-добрите спринтьори е умишлено да манипулират изражението на лицето си, усмихвайки се дори насила.

С това действие намаляваме чувството за усилията, които полагаме, докато тичаме. Консумираме и с 2.8% по-малко кислород, отколкото ако сме с намръщена или сериозна физиономия. Намалява се и напрежението върху мускулите, което позволява да се разсеем от усещанията на тялото. А това значи, че се уморяваме по-малко и можем да постигнем по-добри резултати, пише CNN.

Съветът да се усмихваме, докато тичаме, се свързва и с кенийския състезател и победител от лондонския маратон Елуид Кипчог. Той е винаги усмихнат, докато тича, и това видимо дава ефект върху представянето му.

Зимното тичане и как да се облечем подходящо

Как да се облечем за зимно тичане

За какво да внимаваме, ако ще тичаме в студа

Необходими са обаче още тестове и изследвания, за да се установи истинският ефект на изражението на лицето върху физическото ни представяне. Ако се чудим дали да се усмихваме постоянно, докато тичаме, най-добрият съвет е да си мислим защо приятно и отпускащо и усмивката сама ще дойде на лицето ни. А километрите ще се изминават много по-лесно.