Зимните месеци са най-предизвикателното време на годината за бегачите. Една от причините, поради които тези студени месеци не са приятни, е, че ни е много трудно да решим с какво да бъдем облечени, докато тичаме.

Ако прекалим, се изпотяваме, докато се опитваме да избягаме нужните километри. Ако пък не се облечем достатъчно, рискуваме мускулите ни да останат сковани, а и да ни стане много студено.

Едни от най-важните съвети на експерти е да се обличаме така сякаш е с 20 градуса по-топло. Например, ако е -10 градуса навън, трябва да се облечем така, сякаш е 10. Причината за този трик е, че температурата на тялото се повишава, когато човек се движи, независимо от външната температура.

След като имаме предвид тази подробност, трябва да обърнем внимание и на необходимите слоеве дрехи. Основният (най-долен) винаги трябва да е от такава материя, която предизвиква по-малко потене (нещо памучно например).

Снимка 396070

Източник: iStock

Следва изолационният слой, чиято основна цел е да запази топлината на тялото. Външния слой също е важен, защото той поддържа топлината на сърцевината, но също така дава свобода на ръцете.

Що се отнася до якето - най-външния слой, то трябва хем да ни пази, хем да бъде дишащо, за да не се потим излишно.

Подходящите клинове са още една необходимост, когато температурите започват да падат. Трябва да се уверим, че имат удобни шевове. Термо клиновете са чудесен вариант, когато стане много студено.

Всеки, който тренира навън, се нуждае и от удобен чифт чорапи, особено през зимните месеци. Те трябва да бъдат изработени от тъкан, която да не предизвиква потене, както и да имат подплата, която да поддържа краката сухи.

Снимка 396068

Източник: iStock

Не на последно място са и обувките, които хем трябва да пазят краката от измокряне, хем да не се пързалят, а и да са удобни и топли.

Да не забравяме и ушанките, шапките и ръкавиците, с които вече приключваме с екипирането. Все пак, трябва да имаме предвид, че се препоръчва да са дишащи, за да не се изпотява главата ни.

От The Richest съветват също да носим ярки цветове, за да ни забелязват по-лесно. И след като вече знаем как да се облечем най-подходящо, остава да се екипираме и да направим няколко кръгчета на квартала.