Тревожните мисли често ни връхлитат на най-неподходящото място в най-неподходящото време. За да не позволим на тревожността да промени начина ни на живот и например да избягваме ситуации, които може да я породят, е важно да знаем как да се справим с нея бързо и лесно. А ако може и околните да не разберат какво се случва ще е най-добре.

Бюджет, пари, тревожност и как да преодолеем страха за финансовата си стабилност

Как да сме по-стабилни финансово

И да спрем да се тревожим за бюджета си

Според ново изследване има една проста техника, с която можем да намалим безпокойството за броени минути, без да се налага да прибягваме до лекарства. Тя включва потупване с върховете на показалеца и средния пръст върху осем акупунктурни точки по тялото в продължение на 10 минути. Тези точки са краищата на т.нар. меридиани - пътищата, по които тече енергията според традиционната китайска медицина.

Първата точка се намира в меката външна част на дланта, точно под малкия пръст. Следващата точка е на върха на главата. Третата е в началото на веждите - от лявата или от дясната страна. Четвъртата се намира във външния ъгъл на окото. Върху костта под очите и точно под носа са другите акупунктурни точки. Следващата е на брадичката. От двете страни под ключицата и на четири пръста под мишницата отдясно и отляво и в основата на нокътя на всеки пръст на ръката се намират последните точки, върху които трябва да окажем въздействие.

От съществено значение за ефективността на метода е да назоваваме проблема си, докато извършваме потупванията. Трябва също така да повтаряме утвърждаващи изявления като: "Въпреки че имам този страх от височини, се приемам такъв, какъвто съм".

Този трик е част от популярната техника за емоционална свобода, която комбинира елементи на акупресура, експозиционна терапия и когнитивно преструктуриране. В комбинация с упражненията върху акупунктурните точки се препоръчва и дълбоко, диафрагмено дишане, което също е доказано, че намалява пулса и стойностите на кръвното налягане и по този начин води до ефект на успокоение.

Снимка 638949

Източник: iStock

Според проведения експеримент, прилагането на техниката с потупване води до много по-ефективно справяне с различни мании и страхове, както с психическите, така и с физическите прояви на тревожността, отколкото ако се прилага само техниката на дълбоко дишане. И това е поредното доказателство, че техниката за емоционална свобода активира парасимпатиковата нервна система - тази част от нашата нервна система, която възстановява състоянието на спокойствие и релаксация, предава Daily Mail.

Техниката може да идва от традиционна китайски медицина, но съвременните изследвания в областта на неврологията потвърждават нейния ефект, който се предполага, че се дължи на промяната на начина, по който различните части от мозъка комуникират помежду си.

Тревожност, безпокойство и алтернативни начини като ароматерапия и мобилни приложения за справяне с тях

Алтернативни начини да се справим с тревожността

Освен физическата активност

Например проучване от миналата година доказва, че този метод ефективно повлиява тежестта на хронични болки, намалява тревожността и подобрява цялостното качество на живот. А с ядрено-магнитен резонанс се доказва, че това се дължи на намаляване на връзката между медиалния префронтален кортекс (област, модулираща болката) и двустранните области на сивото вещество в задната част и таламуса, като и двете области са свързани с модулирането на болката. Така че ползите от техниката са не само психологични, но и чисто физиологични.