Тревожност или безпокойство - тези две думи едва ли са присъствали толкова често в ежедневието ни, колкото през последните три години. При някои хора интензивността им добива такива размери, че трудно могат да вършат ежедневните си дейности.

Халюциногенни гъби, псилоцибин и помага ли лекарството при тежка депресия

Халюциногенните гъби в борбата с депресията

Крие ли лекарството опасности

"Започвате да репетирате как ще се справите с проблемите преди още те да са възникнали" - така определят това състояние от Специализирания център по психология и психотерапия. От УНИЦЕФ пък дават пет съвета как да се справим с него, като сред тях са дихателни упражнения, контакт с близки приятели и съсредоточаване върху най-баналните задачи от деня ни.

От списание Porter предлагат и по-алтернативни методи, които можем да изпробваме без особени затруднения. Първият е контакт с природата - винаги когато усетим, че прекомерно се притесняваме за нещо, можем да излезем на разходка навън или поне да отворим прозореца.

Снимка 586764

Източник: iStock

Ако това не ни е възможно, съществуват редица мобилни приложения, които ни дават възможност да слушаме природни звуци, които имат също толкова успокояващо действие, като Endle например.

Ароматерапията също е доказано ефективна в състояния на тревожност. Проф. Тим Джейкъбс от Университета в Кардиф дори разработва специално лечение, което съчетава LED светлина и приятни аромати (лавандула, цитруси, мента), за да намали негативните и стимулира позитивните емоции у пациентите си.

Снимка 490350

Източник: iStock

Най-иновативният метод за момента за е ползването на виртуална реалност. За момента е проведено само пилотно изследване в малка болница в Олот, Испания, където медицинските лица от първа линия в борбата с коронавируса, са били подложени на "терапия" с виртуално излагане на факторите, които в реалния живот предизвикват у тях тревожност. Резултатите от него обаче тепърва предстои да бъдат потвърждавани.