Мнозина търсим начини да поддържаме балансирано теглото си по време на празниците. Невинаги се оказва лесно, но пък е важно да не си причиняваме здравословни проблеми с неконтролирано ядене.

Витамин D, витамин B12, допамин, фолиева киселина и храните, които повишават настроението ни

Храните, които повишават настроението ни

За да бъдем щастливи дори и в сезона на депресиите

И за да няма изненади щом се качим на кантара в първия ден от новата година, добра идея е да следваме няколко здравословни навика при храненето. Именно те ще ни помогнат да не напълняваме по празниците.

Плодовете и зеленчуците - половината от чинията

Снимка 599740

Източник: iStock

Сезонните плодове и зеленчуци като брюкселското зеле и тиквата са вкусни, но и полезни. В проучвания е доказано, че високото им съдържание на фибри помага на хората да не натрупват мазнини в коремната област.

(Почти) без алкохол

Онези, които пият повече алкохол обикновено имат повече трудности да опазят талията си тънка. Освен това той е с високо съдържание на калории, а в комбинация с калориите от храната, няма как да не са предпоставка за качване на килограми.

Снимка 599741

Източник: iStock

Ако все пак обаче решим да си позволим малко алкохол, добре е да изберем червено вино - според някои учени то не води до трупането на коремни мазнини.

Но не и без десерт

Разбира се обаче, че не трябва да се нахвърляме на повечето десерти, които са тежки, висококалорийни и пълни с рафинирани въглехидрати. Тях е добра идея да заменим с по-леки сладки изкушения, които са с по-високо съдържание на естествени захари. Като плодовете.

Снимка 599742

Източник: iStock

В случай обаче че решим да се поглезим с нещо нездравословно, можем да си разделим порцията с някой близък. Нали все пак по празниците се съветваме и да споделяме повече.

Протеините са с приоритет

Консумирането на храна, богата на протеини (като месото и ядките) е благоприятно за спазването на теглото ни в баланс. В проучване дори е установено, че хората, които ядат повече висококачествени протеини, имат по-малко мазнини по корема си.

Снимка 599743

Източник: iStock

А висококачествените протеини не са никак трудни за откриване - има ги в месото, млечните продукти, рибата, яйцата, киноата, шамфъстъкът, пише Eat This, Not That.

Пропускаме сладките напитки

В тях също се съдържат доста калории, които са ни излишни. За да не напълняваме е добре да избягваме горещия шоколад, млякото с какао, ликьорите, пуншовете, дори сайдерите. Те обикновено са с добавени захари, които изобщо не биха се отразили добре на балансираните ни килограми.

Снимка 599744

Източник: iStock

Можем да се стоплим и да почувстваме празничния уют и като си приготвим ароматен билков чай с лъжичка мед например.

Правим си съзнателни почивки

Важно е когато се храним, да го правим осъзнато, а не просто да се тъпчем с храна, за да се наситим. Когато сме огладнели твърде много, обикновено се нахвърляме настървени към препълнена чиния, чието съдържание можем да опустошим за минути. Но не бива да го правим.

Снимка 599745

Източник: iStock

Стрес, алкохол, хранене, спортуване и кои са полезните навици за по-дълъг живот

Как да живеем по-дълго

Полезни навици за цял живот

Дори и стомахът ни да къркори то глад, преди хранене е добре да си направим кратка почивка, да се успокоим, да не ядем стресирани, а със съзнание и благодарност към храната.