Мнозина пият вино вечер - понякога като допълнение към домашно приготвено ястие, често за почивка след напрегнат ден или пък просто по навик. Въздействието на виното върху здравето ни обаче зависи тъкмо от честотата и количеството, което консумираме. Заради това можем да усетим както положителни, така и отрицателни дългосрочни ефекти. Добрата новина е, че виното (и алкохолът като цяло) може да бъде част от здравословния начин на живот, ако се консумира в подходящите количества.

Текила, червено вино, водка, алкохол по време на диета - да или не

Алкохол по време на диета - да или не

Кой алкохол е "полезен"

Теглото

Във виното, както и в останалите видове алкохол, се съдържат калории. А излишната консумация на калории независимо дали от протеини, въглехидрати, мазнини или алкохол, най-вероятно ще доведе до наддаване на килограми.

Снимка 602484

Източник: iStock

Алкохолът съдържа по седем калории на грам, а и често го консумираме с други калорични съставки като газирани напитки и сокове. Следователно, логично е приемът на повече алкохолни напитки, сред които е и виното, да се отрази негативно на фигурата ни.

Хормоните

Според проучване честата консумация на големи количества алкохол може да наруши начина, по който нервната, ендокринната и имунната система комуникират. А това може да доведе до хормонални смущения. Последното би могло да повлияе върху репродукцията, поведенческото и психическото ни здраве, както и имунната функция.

Снимка 602485

Източник: iStock

Тук е важно да отбележим, че за умерен прием на алкохол се считат до две питиета на ден за мъжете и едно на ден за жените.

Сънят

Не е тайна, че алкохолът оказва значително влияние върху качеството на съня. Затова не бива да се учудваме, че сънят ни е нарушен, ако си пийваме по-често и повечко вино преди лягане. Този неприятен ефект се получава, тъй като алкохолът е депресант на нервната система, като причинява забавяне на мозъчната дейност, но може да предизвика и чувство на отпускане и сънливост. В някои случи това може да позволи на някого да заспи по-бързо, докато на друг - по-бавно.

Снимка 602486

Източник: iStock

Логично е по-ниските количества консумация на алкохол да доведат до по-малко значителни смущения в качеството на съня, а при по-високите - до по-значителни. Притеснително е обаче, че високите нива на консумация могат да намалят качеството на съня с цели 39%. Важно е да обръщаме внимание на съня си, защото липсата му, независимо дали е свързана с алкохола или не, може да доведе до сериозни състояния - затлъстяване, диабет, сърдечни заболявания и ранна смърт.

Сърдечното здраве

Добре е да знаем, че количеството консумирано вино определя въздействието върху здравето на сърцето ни. Докато някои проучвания показват, че умереният прием на вино е свързан с намален риск от коронарна болест на сърцето, други изследвания сочат, че хроничната консумация на големи количества алкохол може да доведе до алкохолна кардиомиопатия - състояние, което води до отслабване на сърдечния мускул.

Снимка 602487

Източник: iStock

Смята се, че причината, поради която червеното вино може да има положително въздействие върху здравето на сърцето, се дължи на високите концентрации на антиоксиданти, като флавоноиди и ресвератрол. За тези съединения се счита, че подобряват липидните профили на кръвта, като холестерола, и намаляват инсулиновата резистентност.

До положителните ефекти може да доведе пиенето на една до две чаши вино на ден както за мъжете, така и за жените. Завишената консумация обаче действително може да доведе до влошено сърдечно здраве.

Здраве на черния дроб

Този основен орган е отговорен за разграждането и метаболизирането на хранителни вещества и съединения в кръвта ни. Включително и алкохола.

Снимка 602488

Източник: iStock

Затлъстяването на черния дроб, алкохолният хепатит и цирозата са все различни видове чернодробни заболявания, които могат сериозно да повлияят на правилното функциониране на черния дроб. Всички те могат да бъдат предизвикани от хронична и прекомерна консумация на алкохол, включително и вино. За да опазим черния си дроб здрав, е необходимо да пием умерено.

Мартин Евстатиев, Crafter, Vault City Brewing и мястото, което обединява крафт бирата и виното

Там, където бирата среща виното

Crafter посреща най-търсената шотландска пивоварна Vault City

Алкохолът може да бъде част от здравословния начин на живот, стига да не се прекалява с него. Прекаляваме ли в дългосрочен план, може да увеличим риска от развитие на рак на дебелото черво, черния дроб, хранопровода, устата и рак на гърдата, пише Eat This, Not That.