Всички знаем колко полезно е редовното миене на зъбите за оралния микробиом, както и колко вредни могат да бъдат содата, кафето и захарта.

Оралният микробиом, устната хигиена и трите навика, от които зависи здравето на зъбите ни

Как да запазим зъбите си здрави

Трите най-важни стъпки за устна хигиена

Но има още неприятели, между които и някои заболявания, за които не се говори много, но е добре да имаме предвид, в случай че държим на ослепителна усмивка и свеж дъх.

Стресът

Че е враг номер едно на нашето здраве, никой не спори. Като уврежда имунната ни система, увеличава и риска от пародонтит - заболяването на венците, придружено най-често с кървене или лош дъх. При по-тежките случаи се стига до загуба на зъби и решението е само едно - зъболекар!

Снимка 512131

Източник: iStock

Високата кръвна захар

От нея страдат най-вече диабетиците, а една от последиците е изсъхването на устната лигавица. Именно заради по-слабото слюнкоотделяне, зъбите стават по-податливи на кариес.

Плодовете

Те са нож с две остриета. Въпреки че са пълни с така важните за здравето ни витамини и минерали, тези иначе първи приятели могат и да ни навлекат куп неприятности. Бактериите в устата ни превръщат плодовите захари в киселини, а те от своя страна увреждат зъбите ни.

Бариба, монстера, гак и екзотичните плодове с необичаен вкус

Най-екзотичните плодове с най-необичайните вкусове (поне до момента)

Странно, вкусно и далечно

Този факт в никакъв случай не означава, че трябва да се лишим от тях, стига само да ограничим леко приема им или да си мием зъбите, за да успее слюнката ни да неутрализира киселините и да ограничим щетите до минимум.

Бавното пиене

Поради същата причина, както с плодовете по-горе, е добре да не пием на глътки и бавно напитките като сок, сода и вино. Колкото по-дълго им се наслаждаваме, толкова по-дълго излагаме емайла на разрушителното им действие. Сламката в случая също помага.

Оризът, картофите и тестените изделия

Подобно на плодовете, бисквитите и редица други изкушения, и картофите, оризът и тестените храни са богати на захари. Последните съдържат завидно количество нишесте, което също се трансформира в киселини, щом попадне в устата ни.

Снимка 512129

Източник: iStock

Резултатът най-често е кариес, но и тук има решение. Ограничим ли храненията си до седем на ден, зъбите ни все ще намерят време да се възстановят до следващото ястие.

Лекарствата

Редица медикаменти забавят образуването на слюнка в устата. Точно както при високата кръвна захар, тази сухота е изключително вредна за зъбите ни.

Този страничен ефект се наблюдава най-често след приема на антидепресанти и антипсихотици. Лекарите препоръчват дъвка без захар.

Куркума вместо антидепресант

Куркума вместо антидепресант

Неизброими са полезните качества на оранжевата подправка

Сиропът, спреят и пастилите за кашлица и гърло също са наблъскани със захари и честата им употреба може да ни навлече кариеси. Оказва се, че и прахът в бронходилататорите, на които разчитат астматиците, руши емайла, напомнят от Tips and Tricks.